Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 July

  Risk för renkavle i skördetider

  Spridningen av ogräset renkavle sker ofta med maskiner och halm. Risken är särskilt stor i år när halm kan komma att fraktas över hela landet.

  Renkavle är svårbekämpat och gynnas av mycket höstsäd i växtföljden. Hittills finns det mest i Skåne men hittas allt oftare i Väster- och Östergötland. Några enstaka fall av spridning har konstaterats ända upp till Mälardalen. England, Tyskland och Danmark är hårdare drabbat och där är också resistent renkavle ett stort problem.

  – Maskinbranschen måste ta renkavle på allvar, säger Per Widén på Jordbruksverkets växtskyddscentral i Uppsala.

  Töm stenfickan

  Skördetider innebär en extra stor risk för spridning och Per Widén pekar särskilt ut tröskor och balpressar som spridare.

  – Ogräset kan lätt följa med i stenfickan på en tröska eller i en halv bal som ligger kvar i pressen från föregående fält.

  Riskerna med spridning finns så fort maskiner förflyttas mellan gårdar vid lego- eller demokörningar och det finns exempel där köp av begagnade maskiner fört med sig renkavle till dittills fria gårdar.

  – Många menar att det är omöjligt att på en rimlig tid få en maskin helt ren från boss och damm. Men det går alltid att göra en press hyfsat ren med hjälp av tryckluft eller en lövblås, säger Per Widén.

  Risk med halmhandel

  Han pekar också ut köp av halm som en riskkälla.

  – Man ska alltid kolla var halmen kommer ifrån och om det finns renkavle där. Har inte fälten bekämpats effektivt finns risk för att frön av renkavle följer med.

  ATL TV: Hårt tryck från insekterATL TV: Johan Karlzén vill lyfta spannmålsodlingen

  Till toppen