Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 april 2019

  Risk för nattfrost och snö – så blir vädret nästa vecka

  Äppelodlarna oroar sig för nattfrost. Och betodlarna för att det ska regna. Så här säger SMHI om vädret de närmaste dagarna.

   Många äppelodlare biter på naglarna just nu. Värmen har gjort att träden har börjat knoppas innan risken för nattfrost är förbi. Nyper det till är risken stor att det inte blir så många blommor eller att frukten blir skadad.
  Bild 1/3 Många äppelodlare biter på naglarna just nu. Värmen har gjort att träden har börjat knoppas innan risken för nattfrost är förbi. Nyper det till är risken stor att det inte blir så många blommor eller att frukten blir skadad. FOTO: Rolf Adlercreutz/TT
   Vinteråker. Arkivbild.
  Bild 2/3 Vinteråker. Arkivbild. FOTO: Mostphotos
   Gammal äppleträdgård vid Haväng, Österlen.
  Bild 3/3 Gammal äppleträdgård vid Haväng, Österlen. FOTO: Staffan Andersson/TT

  Västra Sverige har precis upplevt några dagar med närmare 20 grader varmt på dagarna. Men nu är kyligare – och blötare – väder på väg in över landet. Ett lågtryck i början av nästa vecka kan komma att ställa till det för såväl vårbruket som äppelodlarna.

  Det varma vädret de senaste veckorna har gjort att äppelträden redan börjat få knoppar. Något som gör odlarna nervösa.

  – Jag har aldrig sett så tidig utveckling förut, säger odlingschefen på Kiviks Musteri, Jan Flemming Jensen i ett pressmeddelande.

  Kommer det en frostnatt när knopparna börjar övergå till blommor riskerar de att dö, eller så kan det leda till frukt med skadat skal. Men det är inte bara frosten som kan ställa till det. Är det för svalt under blomningsperioden vill inte bina ge sig ut och pollinera och då kan skörden riskera att bli väldigt liten.

  I början av nästa vecka är det risk för nattfrost i hela Götaland, enligt Moa Hallberg, meteorolog på SMHI. Stämmer prognosen kan det alltså bli problem för bland annat många äppelodlare.

  Snövarning

  Många betodlare har, eller ska, precis så sina fält och vill helst inte ha någon större nederbörd. Och det verkar det inte heller bli den närmaste veckan där det är aktuellt med den grödan. Men nästa veckas lågtryck kan leda till att det faller en hel del blötsnö i bland annat Östergötland på måndag och tisdag.

  Redan i dag har det kommit så mycket blötsnö i Dalarna att SMHI gått ut med en klass 1-varning. Och i helgen kan det komma upp till tre decimeter snö längs Norrlandskusten.

  Hur långt har våren kommit?

  – Den meteorologiska våren har faktiskt nått ända upp till Norrbottens kustland, säger Moa Hallberg.

  Så blir vädret hos dig.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen