Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 augusti 2019

  Risk för kvalitetsproblem på skörden

  Skörden har kommit halvvägs med överlag goda resultat. Men regn skapar oro för kvalitetsproblem på det som återstår att tröska.

   Den som har sått tidigt bör vara medveten om riskerna för angrepp av snömögel och stråknäckare menar Elisabeth Thisner, Hushållningssällskapet Skaraborg.
  Den som har sått tidigt bör vara medveten om riskerna för angrepp av snömögel och stråknäckare menar Elisabeth Thisner, Hushållningssällskapet Skaraborg. FOTO: Mostphotos

  Enligt Jordbruksverkets prognos blir den totala spannmålsskörden i Sverige 5,9 miljoner ton vilket är 10 procent mer än den genomsnittliga skörden för senaste fem åren. Totalt är ungefär 75 procent av skörden klar i södra Sverige, 60 procent på Gotland och i östra Sverige och något lägre i västra Sverige. I Mälardalen återstår 75 till 80 procent av skörden enligt Lantmännens bedömning. Kvaliteten är överlag bra på det som kommit in hittills med avseende på exempelvis falltal, rymdvikter och proteinhalter.

  Men förra veckans regn och på sina ställen fortsatta skurar har satt stopp för skörden i stora delar av landet. Nu är den stora frågan hur vädret påverkar kvaliteten på det som är kvar i fält. Regnen ökar risken för problem med för låga falltal och bildning av fusariumtoxin och missfärgade eller grodda kärnor.

  – Samtidigt återstår många dagar i augusti så det är ingen katastrof än, säger Mikael Jeppsson, chef för spannmålsenheten Lantmännen Lantbruk.

  Toppskördar

  Petter Ström, HS Konsult, menar att det mesta av höstrapsen, tidigt höstvete och råg är tröskat i Mälardalen och Örebroområdet. Men största delen av skörden återstår.

  – Det har varit bra resultat, allt från riktiga toppskördar till övre normalskördar, säger han.

  Det var egentligen bara under inledningen av skörden som det flöt på bra.

  – Sedan blev det tråkigt väder, lokala skurar, tröskningar som avbrutits och bitvis höga vattenhalter, säger han.

   Elisabeth Thisner, Hushållningssällskapet Västra i Skaraborg, rapporterar också om bra skördar både på ekogrödor och konventionella, men helgens regn medförde att skörden stannade av.
  Elisabeth Thisner, Hushållningssällskapet Västra i Skaraborg, rapporterar också om bra skördar både på ekogrödor och konventionella, men helgens regn medförde att skörden stannade av. FOTO: Hushållningssällskapet Skaraborg

  Elisabeth Thisner, Hushållningssällskapet Västra i Skaraborg, rapporterar också om bra skördar både på ekogrödor och konventionella, men helgens regn medförde att skörden stannade av.

  – Nu kan det bli kvalitetsproblem, om det blir svårt att få in råg och vete som står moget i både varmt och blött väder, säger hon.

  Liggsäd

  För höga kvävegivor med tanke på hur mycket restkväve som fanns kvar i jorden efter förra sommaren torka, har orsakat liggsäd på sina håll.

  – Det kan fortsättningsvis bli bekymmersamt om man inte får in det snabbt nu, säger hon.

  Pia Björsell, Hushållningssällskapet Västra i Värmland, skattar att ungefär 10 till 20 procent av spannmålsskörden är klar här och menar att de flesta är nöjda med resultatet hitintills.

  – Vi har fortfarande opålitligt väder. Det mesta höstsäden är mogen nu att tröskas och kvalitén kan påverkas om det får stå för länge, säger hon.

  Sämst skördeutfall hitintills har östra kusten från Kalmar upp till Uppland där det varit torrare under säsongen än i övriga landet, enligt Lantmännen.

  Ökad areal en anledning

  Att totalskörden av spannmål 2019 förväntas bli 10 procent större än femårsgenomsnittet förklaras främst av ökade arealer av höstsådd spannmål. En annan orsak är att hektarskördarna för de flesta spannmålsgrödorna förväntas bli högre i år. Skörden av höstvete uppskattas till 3,1 miljoner ton vilket ligger cirka 540 000 ton över genomsnittet för 2014–2018. Totalskörden av oljeväxter uppskattas bli 350 000 ton vilket är cirka 13 procent mer än genomsnittet för de fem senaste åren.

  Källa: Skördeprognos för spannmål och oljeväxter 2019, Jordbruksverket

  Relaterade artiklar

  Till toppen