Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 april

  Risk för köttbrist i USA när slakterier stänger

  Efter att Smithfield Foods stängde sitt jätteslakteri i Sioux Falls har företaget nu även stängt två andra anläggningar som processar skinka och bacon. Bedömare befarar nu att USA kan få brist på kött i butikerna, trots att det inte råder någon brist på slaktdjur i landet.

   I förra veckan stängde Smithfield världens största produktionsanläggning för griskött i Sioux Falls. Nu har även två andra av företagets anläggningar gått samma öde till mötes.
  I förra veckan stängde Smithfield världens största produktionsanläggning för griskött i Sioux Falls. Nu har även två andra av företagets anläggningar gått samma öde till mötes. FOTO: SHANNON STAPLETON/REUTERS/TT

  Stängningen av anläggningen i Sioux Falls kom efter att slakteriet kopplats till 38 procent av alla bekräftade fall av covid-19 i den amerikanska delstaten South Dakota, vilket ATL tidigare rapporterat om. I ett pressmeddelande meddelar Smithfield Food – som ägs av kinesiska WH Group Ltd – att företaget även stänger ner sina anläggningar i Cudahy, Wisconsin och Martin City, Missouri. Detta eftersom de processar kött som kommer i från det stängda jätteslakteriet i Sioux Falls.

  ”Vårt land är välsignat med gott om boskap, men våra produktionsanläggningar är flaskhalsen i vår livsmedelskedja” säger Smithfields vd Kenneth M Sullivan i pressmeddelandet.

  20 000 grisar om dagen

  Under måndagen lokal tid kom beskedet att även världens största köttproducent, JBS USA, stänger ned sitt slakteri i Worthington i delstaten Minnesota. Slakteriet tar emot 20 000 grisar om dagen. Åtgärden sker på obestämd tid efter att 26 anställda testat positivt för covid-19, skriver Pittsburgh Post-Gazzette.

   JBS USA:s anläggning i Wothington har stängt på obestämd tid efter att 26 arbetare testat positivt för covid-19.
  JBS USA:s anläggning i Wothington har stängt på obestämd tid efter att 26 arbetare testat positivt för covid-19. FOTO: USA TODAY Network/SipaUSA/TT

  Tidigare har företaget även stängt ned en av sina anläggningar i Pennsylvania i två veckor. I samma delstat har Cargill stängt en anläggning och Tyson har stoppat produktionen i en grisköttsanläggning i Iowa efter att ett 20-tal arbetare testat positivt för covid-19, uppger New York Times.

  Enligt fackförbundet The United Food and Commercial Workers International Union, som bland annat ansluter arbetare inom köttproduktion, har minst 1 500 av deras medlemmar drabbats av det nya coronaviruset och 30 av dem har dött.

  – Covid-19-pandemin utgör en tydlig fara för våra arbetare just nu och för vårt lands livsmedelstillgång, säger fackförbundets ordförande Marc Perrone till tidningen.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen