Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 juni 2018

  Risk för katastrofskörd i Sverige

  Den ihållande värmeböljan gör att läget för spannmålen förvärrats ytterligare. Läget är lika allvarligt i hela landet, säger Mikael Jeppsson på Lantmännen.

   1992 uteblev regnet i nästan två månader under maj och juni. Då blev svenska spannmålsskörden omkring 1,6 miljoner ton lägre jämfört med genomsnittet, ett tapp på motsvarande cirka 30 procent.
  1992 uteblev regnet i nästan två månader under maj och juni. Då blev svenska spannmålsskörden omkring 1,6 miljoner ton lägre jämfört med genomsnittet, ett tapp på motsvarande cirka 30 procent.

  De senaste veckorna har det varnats om att torkan och värmen kan leda till sänkta spannmålsskördar men det har ändå funnits hopp om att läget ska vända. Men med spannmål som inte bestockar sig och brådmognar i värmen är hoppet för normalskördar i princip ute.

  – Det här får stora konsekvenser. Det handlar om fruktansvärt mycket pengar för lantbrukare, säger Mikael Jeppsson, chef för spannmålsenheten på Lantmännen Lantbruk.

  Förbereder sig för värsta scenariot

  Allra värst lider de vårsådda grödorna som i princip inte fått regn sedan sådd.

  – Visst har det kommit en del regnskurar men det är i ytterst begränsade områden och mycket långt ifrån helheten, säger han.

  Problem med etableringen i höstas gör också att vårsådden är ovanligt stor i år.

  Det förväntas bli en del regnskurar i väderprognoserna framåt och hur mycket regn det kommer blir helt avgörande för skördeutfallet. Just nu håller man på Lantmännen på att jobba fram olika scenarier vad värmen och torkan betyder för den svenska spannmålsskörden och hur det kommer påverka försörjningsbalans, export och import av spannmål. Man jobbar med att ta fram en prognos och ett ”worst-case” – scenario.

  – Vi tittar mycket på vad som hände 1992 då vi hade en liknande situation, säger Mikael Jeppsson.

  Då uteblev regnet i nästan två månader under maj och juni. Den totala spannmålsskörden blev ungefär 3,6 miljoner ton jämfört med femårsgenomsnittet på 5,2 miljoner ton spannmål, enligt Jordbruksverkets statistik. Det var alltså ett tapp på hela 1,6 miljoner ton spannmål 1992, motsvarande cirka 30 procent, i Sverige.

  Ökad risk för kvalitetsproblem

  Men det handlar inte bara om ett stort tapp på kvantitet. Värmen och torkan innebär också stora kvalitetsrisker med till exempel låga rymdvikter och att proteinhalterna i maltkorn riskerar att bli för höga när skördarna reduceras.

  – Det är väldigt stor risk att vi får så höga proteinhalter i korn att det inte duger som maltkorn, säger han.

   Den ihållande värmeböljan får stora negativa konsekvenser för lantbrukare och den svenska spannmålsskörden i år, menar Mikael Jeppsson på Lantmännen Lantbruk.
  Den ihållande värmeböljan får stora negativa konsekvenser för lantbrukare och den svenska spannmålsskörden i år, menar Mikael Jeppsson på Lantmännen Lantbruk.

  Problemen med torka och värme har inte bara drabbat svenska lantbrukare utan är de samma i stora delar av Östersjöområdet, som i Danmark, Finland, norra Tyskland, norra Polen, Tjeckien och i Baltikum. I södra och västra Europa som till exempel i Frankrike, Spanien och i Storbritannien är situationen däremot betydligt bättre.

  – Enligt prognoserna är det ingen katastrofskörd totalt sett i EU utan problemen finns i vår hörna, säger Mikael Jeppsson.

  LÄS OCKSÅ: Torkan kan kosta det danska lantbruket miljarder LÄS OCKSÅ: Rekordtidig bevattning av potatisfälten

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen