Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 september 2017

  Risk för högt parasittryck efter sommarens väder

  Den torra sommaren i de mellersta och östra delarna av landet kan ha inneburit att betande djur utsatts för en hög exponering av mag- och tarmparasiter.

   Sommarens väder kan innebära en ökad risk för betande djur att drabbas av mag- och tarmparasiter. Djuren på bilden har inget med händelserna i artikeln att göra.
  Sommarens väder kan innebära en ökad risk för betande djur att drabbas av mag- och tarmparasiter. Djuren på bilden har inget med händelserna i artikeln att göra. FOTO: Marcus Frennemark

  – Jag har ännu ingen statistik på det men det är möjligt att vi har haft ett högt parasittryck i år och jag rekommenderar lantbrukare att ta kontakt med veterinär vid misstanke om parasitangrepp på förstaårsbetande kalvar och ungdjur, säger Virpi Welling, djurhälsoveterinär och affärsområdeschef nöt på Gård & Djurhälsan.

  Hårt betade hagar en riskfaktor

  Bristen på regn i till exempel Östergötland gör att många hagar har varit hårt betade. Det leder i sin tur till att djuren varit tvungna att beta väldigt nära sina egna gödselhögar. Det kan ha bidragit till att djuren har exponerats för parasiter i större utsträckning just i år. Det kan handla om mag- och tarmmaskar som framförallt drabbar de yngsta djuren men också lungmask som kan drabba boskap i alla åldrar.

  LÄS MER: Därför bör du prioritera kvigan

  Tidig installning är viktigt om du misstänker att parasittrycket varit högt.

  – Låt inte djuren gå ute på dåliga höstbeten för länge utan stalla in dem i tid. Se också efter om det finns tecken på att kalvar är ruggiga, tunna, dåliga i magen eller hostar. Diskutera med din veterinär om parasiterna kan vara involverade i symtombilden och om djuren behöver avmaskas antingen individuellt eller i grupp, säger Virpi Welling.

  Blöt sommar i södra Sverige

  I södra och västra delen av landet har det i stället varit en blöt sommar vilket kan gynna parasiten stora leverflundran som trivs i sanka beten. Framför allt äldre kor som fått i sig upprepade doser av parasiten under flera år kan ta skada.

  – Här gäller det att följa slakten och fråga slakteriet om det finns några slaktanmärkningar för stora leverflundran, om de har ökat i antal och om många djur fått anmärkning, säger Virpi Welling.

  LÄS MER: Se upp för resistenta parasiter

  Också på fårsidan är stora leverflundran ett gissel som kan vara svårt att upptäcka genom ett vanligt träckprov. Det gäller därför att vara extra vaksam om du haft smitta på betet tidigare. Titta i slaktrapporten efter anmärkningar och diskutera behovet av behandling med din veterinär.

  Smittar under sensommar och höst

  Enligt Karin Lindqvist Frisk, djurslagschef Får, på Gårds & Djurhälsan, är den värsta smittoperioden för stora leverflundran sensommar och höst.

  – Det betyder att de flesta parasiterna fortfarande är larver vid tiden för installning. Var därför noga med att det preparat du använder inte bara är effektivt mot vuxna parasiter utan även mot larverna. Fel preparat tar inte larverna och behandlingen blir verkningslös, säger hon.

  LÄS OCKSÅ: Oro för resistens hos parasitLÄS OCKSÅ: Ny parasit angriper får på GotlandLÄS OCKSÅ: Så ska han klara storproduktion på egen handLÄS OCKSÅ: Nytt golv aggressivt mot klövar

  Relaterade artiklar

  Till toppen