Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 november 2019

  Risk för digitalt B-lag på landsbygden

  I 20 procent av landets kommuner saknar mer än vart fjärde landsbygdsföretag möjlighet till fiberuppkoppling.

  – Det finns en risk för digitala A- och B-lag, säger Mikael Ek, vd för Stadsnätsföreningen.

   Regeringens ambition är att 98 procent av befolkningen ska ha tillgång till en fast uppkoppling på minst 1 gigabit per sekund 2025.
  Regeringens ambition är att 98 procent av befolkningen ska ha tillgång till en fast uppkoppling på minst 1 gigabit per sekund 2025. FOTO: Mostphoto

  I 60 av landets 290 kommuner saknar mer än vart fjärde företag på landsbygden möjlighet till fiberuppkoppling och i 74 kommuner saknar mer än vart fjärde hushåll på landsbygden möjlighet att ansluta sig till fibernät, visar siffror från Post- och Telestyrelsen, PTS.

  Läs också: Dålig uppkoppling hot mot lantbruketLäs mer: ”Bristen på bredband dödsstöten för landsbygden”

  Regeringens ambition att 98 procent av befolkningen ska ha tillgång till en fast uppkoppling på minst 1 gigabit per sekund 2025 är därför en mycket bra målsättning, menar Mikael Ek, vd för bransch- och intresseorganisationen Svenska Stadsnätsföreningen. Men han har fått signaler om att andelen med möjlighet till ordentlig uppkoppling om fem år kommer att bli betydligt lägre. Den stora orsaken är ekonomi. Det är ett stort glapp mellan hur mycket kunderna vill betala och hur mycket aktörerna vill ha.

  – Exakt hur mycket är svårt att säga, det figurerar flera uppgifter. Men enligt vår beräkning kommer satsningen att kosta över 40 miljarder kronor och staten skjuter till mellan 18 och 20 miljarder.

   I 60 av landets 290 kommuner saknar mer än vart fjärde företag på landsbygden möjlighet till fiberuppkoppling.
  I 60 av landets 290 kommuner saknar mer än vart fjärde företag på landsbygden möjlighet till fiberuppkoppling. FOTO: Mostphoto

  Läs även: 22 bredbandsmiljarder saknas

  Digitalt A- och B-lag

  Svensk Stadsnätsförening har tagit fram en rapport som tar upp riskerna om en satsning på en fast digitalinfrastruktur på landsbygden ersätts med olika enklare alternativ. Något som ökar risken att landets befolkning delas upp i ett digitalt A- och B-lag, menar Mikael Ek.

  – Det handlar inte om att kunna se filmer på streamingtjänster eller lyssna på musik. Det handlar om att på fem till tio års sikt kommer det att krävas stabil uppkoppling såväl i tätorter som på landsbygden för att ha tillgång till hela välfärdssektorn. Det kommer att bli en utmaning, inte minst när det gäller äldreomsorgen där mycket i framtiden kommer att bygga på nya smarta verktyg.

  Men kan inte 5G och andra mobila lösningar ersätta en bra fast uppkoppling?

  – Absolut inte. 5G kräver fiber då dessa master bara har en räckvidd omkring 200 meter. När det gäller övriga mobiltjänster ska man ha klart för sig att radiospektrat som mobilbolagen använder är en begränsad resurs. Det går inte att ha hur många användare som helst uppkopplade mot en specifik mast.

   Om fem till tio års sikt krävs det stabil uppkoppling i både tätorter och på landsbygden för att ha tillgång till välfärd, menar Mikael Ek, vd för Stadsnätsföreningen.
  Om fem till tio års sikt krävs det stabil uppkoppling i både tätorter och på landsbygden för att ha tillgång till välfärd, menar Mikael Ek, vd för Stadsnätsföreningen. FOTO: Erik Norrhede

  Relaterade artiklar

  Till toppen