Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 augusti 2019

  Risk för dålig skördekvalitet – maltkorn har börjat gro

  Det eviga regnandet kan ställa till det för spannmålsskörden. På flera håll i landet har höstvetet och maltkornen börjat gro.

  – Det är ett dilemma, för har det väl börjat så kan det ske en kvalitetsförsämring, säger Johan Karlzén, ordförande för Spannmålsodlarna.

   Groddar i kornax. Arkivbild.
  Groddar i kornax. Arkivbild. FOTO: Rolf Segerstedt

  Tendenserna har visat sig i nordvästra och östra Skåne, samt i Örebro och Mälardalen. Orsaken är att grödan var mogen när värmen i kombination med upprepade regnskurar satte igång. En naturlig process för att kärnan ska gro, men inte innan den hunnit skördas.

  – Det har inte regnat några gigantiska mängder, men det har inte hunnit torka utan vattnas lite hela tiden. Det är som när man hänger tvätt ute i detta väder, den blir inte torr för det kommer dugg hela tiden. Det har såklart varit fint emellanåt men har spannmålen väl blivit våt tar det tid att få den att torka så att man kan fortsätta att skörda. Det är mycket enerverande, säger Johan Karlzén.

  Han är noga med att det inte går att dra för stora slutsatser av det här i nuläget, utan det är bara ett konstaterande att det har börjat visa sig.

  – Men det har pratats mycket om den goda skörden i år och nu är risken att delar av den försvinner i och med dessa kvalitetsproblem.

  Ingen panik än

  Både liggskörd och spannmål som står rakt upp har börjat gro och Johan Karlzén uppmanar spannmålsodlare att titta noga på sin skörd och konstatera om man har problemet. Har det börjat gro ska man försöka isolera de delar som är sämst, så att inte bra och dåliga delar blandas ihop och ännu mer blir förstört.

   Johan Karlzén, ordförande för Spannmålsodlarna.
  Johan Karlzén, ordförande för Spannmålsodlarna. FOTO: Ola Torkelsson

  – Det gäller att vara vaken och se så att det inte har grott. Det finns exempel där falltalet försvunnit på tre dygn när det har regnat. Det har kommit igång och sedan har det droppat helt. Så man ska titta i axen och vara försiktig.

  Är det risk att göra stora förluster?

  – Ja, tittar du på prisskillnaden mellan bra kvalitet och dålig kvalitet kan det vara upp till 50 öre per kilo som försvinner, om man har otur. Framförallt om man tecknat ett bra pris och kvalitet försvinner så är det inte kul.

  Han betonar att hela Sverige inte har drabbats utan att det bara har börjat visa sig.

  – Men har det väl börjat är risken stor att det eskalerar om det inte slutar regna.

  Vad bör man som spannmålsodlare prioritera?

  – Har det skett i en gröda är det kanske så att du ska hoppa över på en annan om du har möjlighet. Har du skadad gröda är det bättre att kolla i de andra och prioritera de som inte blivit skadade. Den blir inte sämre om den redan är skadad, säger Johan Karlzén.

  Han säger också att spannmålsodlare inte ska drabbas av panik om det visar sig att de har fått grodd i spannmålen, utan fokusera på att rädda de som inte har skadats än. Men han uppmanar alla att titta i sina fält och hålla koll på falltalen.

  – Det kan gå väldigt fort från bra till dåligt. Det kan handla om någon dag när det är så här vått.

  Relaterade artiklar

  Till toppen