Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 april 2020

  Risk för akut brist på ekologiskt proteinfoder

  Sverige närmar sig ett läge där svensk foderproduktion på grund av coronakrisen står utan vegetabiliskt protein till ekofoder. Lagren kan vara tömda om två månader, varnar branschföreningen Foder och Spannmål.

   Foderindustrin i Sverige vill vinna tid för att klara försörjningen av ekologiskt proteinfoder i den bristsituation som uppkommit till följd av coronakrisen. Därför förslår Erik Hartman, VD på Föreningen Foder och Spannmål, att en större andel konventionell råvara tillfälligt tillåts.
  Foderindustrin i Sverige vill vinna tid för att klara försörjningen av ekologiskt proteinfoder i den bristsituation som uppkommit till följd av coronakrisen. Därför förslår Erik Hartman, VD på Föreningen Foder och Spannmål, att en större andel konventionell råvara tillfälligt tillåts. FOTO: Hans Dahlgren

  Foderindustrins prognos bygger på att kontrakterade leveranser fullgörs enligt avtal. Om det blir problem även med dessa, uppskattas tiden fram till en akut bristsituation bli ännu kortare.

  Sverige är beroende av import av ekologisk foderråvara för att täcka behovet i den ekologiska djurproduktionen. En stor del av importen är soja, där Kina är den viktigaste leverantören. Eftersom produktionen i landet stått stilla ett antal månader till följd av coronautbrottet, har det uppstått en brist på marknaden.

  – Vi har inte ett inflöde av ekologisk soja till Europa för tillfället vilket skapar en kedjereaktion, säger Erik Hartman, VD på Foder och Spannmål, branschföreningen för företag som handlar med spannmål och insatsvaror till lantbruket.

  Vill ha undantag

  Situationen beträffande tillgång på ärtor, åkerbönor och andra proteinalternativ är inte mycket bättre, enligt föreningen. Marknaden har den senaste månaden ”dammsugits” på dessa råvaror och bristen har lett till dramatiska prisstegringar på bland annat ekologisk soja.

  Med anledning av bristsituationen skickade branschföreningen förra veckan ett förslag till Jordbruksverket om att få göra ett undantag i regelverket för ekologisk produktion. I dag tillåts 5 procent konventionell foderråvara i ekologiskt foder till enkelmagade djur. Detta vill industrin under en begränsad period höja till 10 procent.

  För idisslare tillåts inte konventionell råvara. Men här önskar branschföreningen en tillfällig acceptans på 5 procents konventionell foderråvara. Om andelen tillåts öka beräknar industrin att lagren räcker fram till augusti eller september i år.

  Läget ändras snabbt

  – Men med dagens regler blir lagret tomt fortare. Då blir det troligen så att foderindustrin inte kommer att kunna tillhandahålla vissa foder i sitt ekosortiment, säger han.

  Föreningen Foder och Spannmål för också en dialog med exempelvis KRAV i denna fråga som har ett eget regelverk för sina producenter. Eftersom läget snabbt förändras i världen när det gäller coronakrisen är det svårt att förutse hur länge ett sådant här undantag skulle behövas, påpekar Erik Hartman. Han har också kontakt med den europeiska foderorganisationen Fefac, som tagit upp det kritiska läget när det gäller bristen på ekologiska proteinråvaror och eventuella åtgärder på EU-nivå.

  – Även om Kina skulle komma igång med produktionen, vilket de enligt våra uppgifter inte har gjort, så tar det ett par månader innan råvara når Europa. Då lär vi inte vara ensamma om att vilja ha produkterna, säger Erik Hartman.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen