Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 11 december 2017

  ”Rimligt att förvänta sig halter som överstiger Livsmedelsverkets gränsvärde”

  Strålsäkerhetsmyndigheten vill att jägare skickar in köttprover från skjutna vildsvin för att kunna mäta halterna av cesium-137, det radioaktiva avfall som föll över delar av Sverige efter Tjernobylolyckan 1986.

   Det är vildsvin som skjuts i Södermanlands, Västmanlands, Uppsala, Dalarnas, Gävleborgs, Västernorrlands, Jämtlands och Västerbottens län som Strålsäkerhetsmyndigheten vill undersöka.
  Det är vildsvin som skjuts i Södermanlands, Västmanlands, Uppsala, Dalarnas, Gävleborgs, Västernorrlands, Jämtlands och Västerbottens län som Strålsäkerhetsmyndigheten vill undersöka.

  Bakgrunden till mätningen är att när Tjernobylolyckan inträffade 1986 var vildsvinsstammen begränsad jämfört med i dag. Studier i övriga Europa visar att halterna av cesium-137 tenderar att vara ganska höga i vildsvin jämfört med annat vilt och att halterna minskar långsamt. Därför vill nu Strålsäkerhetsmyndigheten göra mätningar i Sverige.

  Höga nedfall

  – Det är rimligt att förvänta sig cesiumhalter som överstiger Livsmedelsverkets försäljningsgränsvärde när vildsvinen nu etablerar sig i områden med höga nedfall, säger Pål Andersson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

  För att få bättre kunskap om cesiumhalterna hos vildsvin har Strålsäkerhetsmyndigheten startat ett projekt som bekostar mätningar av cesium-137 i vildsvin. Områden som berörs är Södermanlands, Västmanlands, Uppsala, Dalarnas, Gävleborgs, Västernorrlands, Jämtlands och Västerbottens län.

  Jämför olika områden

  Den som skjuter ett vildsvin i dessa områden kan skicka in ett köttprov för att mäta halten av cesium-137. Strålsäkerhetsmyndigheten betalar för laboratorieanalysen och vill veta var och när djuret är skjutet.

  – Vi vill kunna studera årstidsvariationer och variationen mellan olika år, mellan områden med olika högt cesiumnedfall och mellan områden med olika markanvändning. Vi vill dessutom veta ålder och kön på grisen för att kunna se skillnader mellan galtar, suggor och kultingar, säger Pål Andersson.

  Myndigheten kommer att bekosta totalt 250 prover.

  LÄS ÄVEN: Vildsvinskött innehöll höga cesiumhalterLÄS OCKSÅ: Låg beredskap i jordbruket vid radioaktiv krisLÄS MER: Detta hände i Tjernobyl

  Relaterade artiklar

  Till toppen