Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 juni

  Riksrevisionen granskar distriktsveterinärerna

  Effektivitet och konkurrensneutralitet hamnar under luppen.

   Distriktsveterinärerna finns i första hand till för lantbrukets djur.
  Distriktsveterinärerna finns i första hand till för lantbrukets djur. FOTO: Ann Lindén

  Distriktsveterinärorganisationens effektivitet och konkurrensneutralitet ska granskas av Riksrevisionen. Distriktsveterinärernas existensberättigande är att säkra hälso- och sjukvård för lantbruksdjur i hela landet, och tillgång till veterinärer vid utbrott av smittsamma djursjukdomar. Men de kan också ge vård till hästar och sällskapsdjur och systemet kritiseras med jämna mellanrum för att på orättvisa villkor konkurrera med privata veterinärer.

  Ont om veterinärer

  Organisationen utreddes senast 2007, och Riksrevisionen konstaterar i ett pressmeddelande att marknaden för djursjukvård förändrats sedan dess. Behovet av vård för lantbrukets djur har minskat samtidigt som det har ökat, och blivit mer specialiserat, för sällskapsdjur. Efterfrågan på veterinärer har blivit större, och distriktsveterinärerna har fått svårt att rekrytera. Förra året kunde inte ens hälften av utannonserade tjänster fyllas, enligt Riksrevisionen. Myndigheten planerar att vara klar med sin granskning i februari 2021.

  Relaterade artiklar

  Till toppen