Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 april 2018

  ATL granskar: Riksdagspolitiker lärde aktivister lobby

  Riksdagspolitikern hjälpte djuraktivister att bli bättre lobbyister, men visste inte att en av dem dömts till fängelse för sin aktivism. – Sånt tar jag avstånd från. Självklart ska man följa lagar och regler, säger Per-Arne Håkansson (S).

   I fredagens ATL avslöjades att djuraktivister får miljonstöd av staten.
  I fredagens ATL avslöjades att djuraktivister får miljonstöd av staten.

  ATL har tidigare avslöjat hur djuraktivister får miljonstöd av staten. Flera riksdagspolitiker har bidragit till de framgångsrika lobbykampanjerna Köttfri måndag, Köttskatt nu! och Vegonorm, som drivs av en förening med kända djuraktivister i styrelsen som är kritiska till svensk köttproduktion.

  I januari i år höll Birgitta Ohlsson (L) och Per-Arne Håkansson (S) en workshop för organisationen bakom kampanjerna om hur man blir framgångsrik i opinionsbildning och politisk påverkan.

  ”Därefter brainstormar vi om hur vi kan använda politikernas tips för att påverka politiken i vegovänlig riktning”, skrev Svensk mat- och miljöinformation, SMMI, på sin hemsida inför workshopen.

  Delar inte uppfattningen

  Men Per-Arne Håkansson står inte bakom föreningens agenda och ambitionen att halvera köttkonsumtionen.

  – Jag delar inte den uppfattningen. Jag var med på mötet för att det är viktigt att vi har en medvetenhet kring kosten och att vi äter mer inhemskt producerat livsmedel, säger Per-Arne Håkansson.

  Han har motionerat i riksdagen om att främja växtbaserad mat till stöd för skånska företag som Oatly i Landskrona och Simris Alg i Simrishamn. Själv äter han kött och vill lyfta fram alla svenskproducerade livsmedel, både animaliska och vegetabiliska.

  – Man ska inte ställa det ena mot det andra.

  Att SMMI:s revisor Martin Smedjeback är dömd för djurstölder och intrång hos svenska bönder, vilket ATL kunde berätta om förra veckan, kände han inte till.

  – Det är något jag inte alls ställer upp på.

  Fått bidrag till propaganda

  SMMI har i tio års tid fått 1,5 miljoner kronor i bidrag från Konsumentverket för att propagera mot kött. Per-Arne Håkansson anser att Konsumentverket bör ta hänsyn till om föreningens aktiva ägnar sig åt olagliga kampanjer.

  – Jag har ingen anledning att överpröva Konsumentverkets bidrag, men om man agerar på ett sätt som inte stämmer överens med lagar och regler bör det absolut tas under övervägande.

  Har inga åsikter

  SMMI har fått draghjälp av fler riksdagspolitiker. Förra året var Jens Holm (V) och Sofia Arkelsten (M) aktivisternas värdar i ett rundabordssamtal för politiker och vegoföretag.

  Sofia Arkelsten vill inte ha några åsikter om föreningens bidrag mot bakgrund av att revisorn är dömd till fängelse för aktivism.

  – Min roll som politiker är inte att göra de bedömningarna. Jag förutsätter att en förening som får bidrag för sin verksamhet uppfyller de krav som ställs, säger Sofia Arkelsten som tidigare suttit i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

  Inte någon partipolitik

  Med mångårigt engagemang i djurskyddsfrågor ser hon hur synen på vegetarisk mat har förändrats över tid. Förr var det mer antingen eller.

  – Nu är det inte ett lika starkt ställningstagande att äta mat utan kött, utan man gör det för att det är gott och nyttigt och bra för planeten och djuren, säger Sofia Arkelsten.

  Hon ser inte mycket av partipolitik i frågan.

  – Det är mer som en folkrörelse, ett brett engagemang. Jens Holm och jag tycker inte lika om någonting utom just att det är bra att människor äter mer grönsaker.

  Vill se politisk ambition

  Jens Holm, V, håller med.

  – Mindre kött och mer vego borde vara en politisk ambition som vi kunde vara överens om över partigränserna.

  Jens Holm anser inte att fängelsedomarna mot revisorn Martin Smedjeback misskrediterar föreningen.

  – Jag tycker inte någon skugga faller över SMMI av just det skälet. En förening får ju bedömas utifrån sina egna meriter och inte efter vad en enskild medlem kan ha gjort vid något tillfälle.

  Birgitta Ohlsson (L) bekräftar via mejl att hon deltagit i SMMI:s workshop, men har inte svarat eller ringt tillbaka när ATL sökt henne.

  LÄS OCKSÅ: Ifrågasätter kyrkans samröre med Djurens rätt

  LÄS OCKSÅ: Ledaren: Oacceptabla hot mot djurbönder

  Riksdagspolitikerna som stöttat SMMI

  Sofia Arkelsten

  Parti: Moderaterna

  Valkrets: Stockholm

  Ordinarie utskottsplats: Utrikesutskottet, Krigsdelegationen. Har tidigare suttit i miljö- och jordbruksutskottet.

  Har stöttat SMMI med: Rundabordssamtal i riksdagen

  Långvarigt engagemang för djurskydd

  Jens Holm

  Parti: Vänstern

  Valkrets: Stockholm

  Ordinarie utskottsplats: Miljö- och jordbruksutskottet, EU-nämnden

  Har stöttat SMMI med: Rundabordssamtal i riksdagen

  Vegan i 14 år. Idag av praktiska skäl vegetarian.

  Per-Arne Håkansson

  Parti: Socialdemokraterna

  Valkrets: Skåne läns norra och östra

  Ordinarie utskottsplats: Näringsutskottet

  Har stöttat SMMI med: Workshop om politisk påverkan

  Birgitta Ohlsson

  Parti: Liberalerna

  Valkrets: Stockholm

  Ordinarie utskottsplats: –

  Har stöttat SMMI med: Workshop om politisk påverkan

  Långvarigt engagemang för djurskydd

  Foto: Riksdagen

  Relaterade artiklar

  Till toppen