Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 november

  Beslut: Utländsk arbetskraft ska skatta i Sverige

  Från årsskiftet ska utländska arbetstagare som arbetar i Sverige, uthyrda av utländska arbetsgivare, betala skatt här.

   Mindre i plånboken. Utländsk arbetskraft som är uthyrda av ett utländskt bemanningsföretag måste från årsskiftet betala skatt i Sverige.
  Mindre i plånboken. Utländsk arbetskraft som är uthyrda av ett utländskt bemanningsföretag måste från årsskiftet betala skatt i Sverige. FOTO: Mostphotos

  Riksdagen har sagt ja till skatteutskottets förslag. Från 1 januari 2021 slipper inte längre personer som tillfälligt jobbar i Sverige på uppdrag av en utländsk arbetsgivare att betala skatt här.

  Förändringen ska enligt vad finansminister Magdalena Andersson (S) tidigare uppgett leda till en förstärkning av statskassan på cirka 700 miljoner kronor per år.

  Läs mer: Förslaget: Utländsk arbetskraft ska skatta här

  Beslutet kan leda till problem för de företag i de gröna näringarna som är beroende av säsongsarbetare, menar Martin Mörman, skatteexpert på LRF.

  – Det gör det också viktigare att försöka attrahera svensk arbetskraft till dessa jobb.

  Berörda företag hittar andra vägar

  Emma Terander, ansvarig för Public Affairs på Gröna arbetsgivare som företräder cirka 4 000 medlemsföretag med sammanlagt nära 30 000 anställda, tror att de företag inom de gröna näringarna som berörs mest sannolikt kommer att hitta andra vägar för att få tag på de säsongsarbetare de behöver.

  – Fast i absolut värsta fall kan det bli problem att hitta säsongsjobbare från utlandet, Sverige är inte nummer ett som det är. Men det är svårt att sia om hur det här beslutet kommer att påverka våra medlemmar, säger hon.

  Det är också enligt henne oklart i vilken utsträckning svenska företag använder sig av utländska bemanningsföretag för att hitta säsongsjobbare.

  – Visst förekommer det. Men inom skogsbranschen är min bild att man i regel anställer direkt. Och tittar man på husdjurssidan är det fast anställning, eller i alla fall längre perioder, det handlar om, säger hon och fortsätter:

  – De som påverkas mest är nog de utländska bemanningsföretagen som nu måste sätta sig in i det svenska regelsystemet, lära sig hantera F-skattare och arbetsgivaravgifter.

  183-dagarsregeln

  Enligt regeringens förslag ska den så kallade 183-dagarsregeln inte gälla vid uthyrningssituationer. Regeln innebär att personer som tillfälligt arbetar i Sverige slipper betala skatt här om vistelsen i Sverige är kortare än 183 dagar per år.

  Enligt förslaget ska 183-dagarsregeln inte gälla uthyrd arbetskraft. Det betyder att en arbetstagare som arbetar tillfälligt i en svensk verksamhet i Sverige ska betala skatt här om anställningen sker via uthyrning från ett utländskt företag. Kravet att betala skatt gäller inte uthyrd personal om arbetet varar högst 15 dagar i följd och om arbetsdagarna i Sverige totalt sett inte är fler än 45 dagar under ett kalenderår.

  Lagändringarna börjar gälla den 1 januari 2021.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen