Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 december 2020

  Riksdagen vill se uppdaterade regler för skyddsjakt

  Nuvarande regelverk utnyttjas inte tillräckligt för mer skyddsjakt, anser riksdagen.

   Riksdagen vill att rekommendationerna för skyddsjakt på varg uppdateras.
  Riksdagen vill att rekommendationerna för skyddsjakt på varg uppdateras. FOTO: Ann Lindén

  Riksdagen vill att regeringen ger i uppdrag åt Naturvårdsverket att ta fram nya rekommendationer för skyddsjakt på varg. Möjligheten att besluta att hela revir ska skjutas av bör utnyttjas mer och det ska inte tas hänsyn till om en skadegörande varg är genetiskt viktig för den inavlade svenska vargstammen, enligt ett tillkännagivande klubbat onsdag eftermiddag.

  Riksdagen vill också att det blir tydligare att det går att belägga uppgifter om den som ansöker om skyddsjakt och den som utför jakten med sekretess. Länsstyrelserna bör också i högre grad själva ta initiativ till skyddsjakt. Det bör också utredas om viltskadeanslaget kan användas för att finansiera utbildning av hundar som kan användas för att fastställa om ett vargangrepp skett.

  Fyra partier emot

  Centerpartiet väckte frågorna i våras och har fått stöd av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. De tre andra partierna i januariöverenskommelsen röstade emot förslaget, med hänvisning till att det handlar om åtgärder som kräver budgetförstärkningar. Sådant beslutar man enligt Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna inte om i ett utskottsinitiativ. Vänsterpartiet var också emot tillkännagivandet.

  Ett tillkännagivande är en uppmaning från riksdagen till regeringen. Regeringen är inte tvingad att följa uppmaningen.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen