Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 mars

  Riksbanken lånar ut 500 miljarder

  Riksbanken har beslutat att låna ut upp till 500 miljarder kronor till företagen via bankerna för att undvika att livskraftiga företag slås ut till följd av coronavirusets spridning.

   Riksbankschef Stefan Ingves. Arkivbild
  Riksbankschef Stefan Ingves. Arkivbild FOTO: Jessica Gow/TT

  Beslutet fattades på torsdagen vid ett extrainsatt penningpolitiskt möte. Det framgår av ett pressmeddelande.

  ”Riksbanken bidrar på så sätt tillsammans med övriga myndigheter till att begränsa effekterna av coronapandemin. Riksbanken står beredd att vidta ytterligare åtgärder och tillföra den likviditet som behövs”, skriver Riksbanken.

  Myndigheten erbjuder bankerna upp till 500 miljarder svenska kronor mot säkerhet för vidareutlåning till icke-finansiella företag verksamma i Sverige. För att göra det attraktivt för bankerna att utnyttja faciliteten ges lånen till en rörlig ränta motsvarande Riksbankens reporänta, för närvarande 0 procent. Lånen löper under två års tid.

  ”Beloppet är väl tilltaget för att täcka företagens finansieringsbehov. På så sätt bidrar Riksbanken till att företag kan möta de ekonomiska utmaningar som följer av coronaviruset”, skriver myndigheten.

  Relaterade artiklar

  Till toppen