Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 september 2018

  Retroaktiv höjning av statliga stöd föreslås

  Höjt tak kan användas för att öka krisstödet till torkdrabbade bönder.

   EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan. Arkivbild.
  EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan. Arkivbild. FOTO: Magnus Grimstedt

  Regeringens torkstöd för djurägare är utformat för att inte bryta mot EU:s de minimis-regelverk, som sätter ett tak för hur stora statliga stöd ett medlemsland får betala ut utan att kollidera med EU:s konkurrensregler.

  I dag är taket 15 000 euro per lantbruksföretag under en treårsperiod och torkstödet ger en ersättning per djur upp till 150 000 kronor. Krisstödets maxgräns har kritiserats av Wapnös VD, Lennart E Bengtsson, som menar att det inte gör stor skillnad för stora gårdar som Wapnö som har över 3 500 djur.

  Beslut i december

  Som ATL tidigare skrivit vill EU-kommissionen höja taket till 25 000 euro. Vid veckans informella jordbruksministerråd i Österrike meddelade jordbrukskommissionär Phil Hogan att ett förslag ska vara klart för beslut i december i år.

  – Och de kommer att vara retroaktiva för 2018 om medlemsstaterna vill utnyttja dem, sa Phil Hogan vid den presskonferens som avslutade ministermötet.

  760 miljoner

  Att ändringen blir retroaktiv innebär att taket för torkstödet kan höjas, om den regering som sitter då väljer att använda sig av möjligheten. Den sittande regeringen, nu en administrationsministär, har lovat att 760 miljoner kronor ska betalas ut nästa år. Jordbruksverket har fått i uppdrag att tillsammans med berörda branscher ta fram förslag på hur de pengarna ska användas.

  Om det blir 760 miljoner avgörs av den regering som lägger höstbudgeten, och den riksdag som ska godkänna budgeten. Före valet fanns det ett brett stöd för att krisstödet åtminstone inte skulle vara mindre än regeringens förslag.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen