Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 april

  Rester av Reko-kycklingar blir buljong

  Livsmedelsproducenten Standard Ekologisk tar över produktionen av ekologiska buljonger efter konkursade Scandinavian Organics.

   Bolaget gör också oxbuljong på ben från nötdjur från Naturgården i Väst.
  Bild 1/2 Bolaget gör också oxbuljong på ben från nötdjur från Naturgården i Väst.
   – Jag hoppas att vi kan nå ut i landet så fort vi kan finna ett ekonomiskt sätt att göra det på, säger Peter in de Betou, vd på Standard Ekologiskt.
  Bild 2/2 – Jag hoppas att vi kan nå ut i landet så fort vi kan finna ett ekonomiskt sätt att göra det på, säger Peter in de Betou, vd på Standard Ekologiskt.

  För drygt ett år sedan gick börsnoterade Scandinavian Organics i konkurs. Bolagets främsta produkt, en färdig kycklingbuljong, tillverkades hos Standard Ekologiskt i Halmstad.

  – Där stod vi med maskiner, kapacitet, personal och inte minst en stor efterfrågan, säger Peter in de Betou, vd på Standard Ekologiskt, som tog upp buljongproduktionen igen efter ett par veckor. Nu under eget märke.

  Buljongen kokades ursprungligen på ekologiska värphöns från Skånefågel som annars skulle ha gått till förbränning. Ny leverantör blev i stället Reko som säljer skroven från ekologiska kycklingar till Standard Ekologiskt. Reko levererar också råvaran till de färdiga sallader och smörgåsar som säljs av Standard Ekologiskt.

  Benbuljong

  Bolaget gör också oxbuljong kokat på ben från nötdjur som levereras av Naturgården i Väst.

  – I dagsläget handlar det om cirka 300 kilo ben i månaden. Det här ligger helt i linje med vår filosofi att hela djuret ska tas om hand, säger Claes-Erik Bergstrand, på Naturgården.

  Enligt Peter in de Betou blir nästa produktlansering en grönsaksbuljong baserad på partier, framförallt av rotfrukter, som av olika anledningar inte sålts och istället blir liggande hos grossisten.

  Barnmat

  Standard Ekologiskt står också bakom den färska ekologiska barnmaten som säljs under varumärket Tip & Tot. Även barnmaten produceras av svenska råvaror i fabriken i Halmstad.

  – Vi är fortfarande i uppstartfasen både vad gäller buljongerna och Tip & Tot och jag räknar med att vi ska nå en omsättning på 20 miljoner kronor i år. Ännu så länge har vi bara distribution i storstäderna men jag hoppas att vi kan nå ut i landet så fort vi kan finna ett ekonomiskt sätt att göra det på, säger Peter in de Betou.

  Standard Ekologiskt Sweden AB

  Resultat 2017:

  Omsättning: 862 000 kronor

  Resultat efter finansnetto: -1, 7 miljoner kronor

  Soliditet: 14,6 procent

  Källa: Syna

  Till toppen