Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 mars

  Restaurangkrisen slår hårt mot odlare

  Coronakrisen slår hårt mot delar av trädgårdsnäringen, och har inneburit en kalldusch för Orto Novo på Ekerö som odlar färska örter i kruka. Nästan 40 procent av företagets försäljning försvann den senaste veckan.

   Restaurangnäringen slår bland annat mot odlingen av olika typer av basilika. Här syns en mer vanlig variant.
  Restaurangnäringen slår bland annat mot odlingen av olika typer av basilika. Här syns en mer vanlig variant. FOTO: Mostphotos

  – Vi hade inte trott att restaurangerna skulle nita så snabbt och så hårt, säger Alvar Kårfors, som driver Orto Novo på Ekerö utanför Stockholm till Dagens Nyheter.

  Bland annat påverkas odlingen av vattenkrasse, som har blivit något av en favorit på restaurangerna, liksom odlingen av harsyra, fänkålsdill, kyndel och olika typer av basilikor.

  När restaurangerna anpassar sina menyer, och drar ner på grönsaker och kött med kort hållbarhet, passar flera växter inte längre in. Men ett betydande problem i sammanhanget är också att vattenkrassen inte är tillräckligt hållbar för att kunna gå ut via exempelvis dagligvaruhandeln.

  I sina försök att hindra matsvinn har företaget i stället försökt att få avsättning för odlingen via matsvinnsappar. Men trots ansträngningarna har delar av odlingen också fått kasseras.

  Ekonomiskt kommer den pågående coronakrisen drabba företaget hårdare än något annat i dess drygt 30 åriga historia av odlare av färska örter. Nästan 40 procent av företagets normala försäljning försvann den senaste veckan.

  Företaget med 50 anställda och en årlig omsättning på 75 miljoner kronor räddas nu av dagligvaruhandeln som hittills har fungerat som vanligt.

  Relaterade artiklar

  Till toppen