Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 juni 2018

  Restauranger ska tvingas redovisa var köttet kommer ifrån

  Regeringen vill göra det obligatoriskt för restauranger att redovisa vilket land deras kött kommer ifrån, uppger TT och flera andra medier. Utredningsuppdraget går till Livsmedelsverket och Konsumentverket som nu får i uppgift att ta fram det underlag som krävs för att EU-kommissionen ska kunna godkänna regelverket.

   Den nya märkningen ska göra det enklare att ta reda på om restaurangköttet är importerat eller inte, men kan indirekt också göra det enklare att guida besökarna till kött med lägre klimatpåverkan.
  Den nya märkningen ska göra det enklare att ta reda på om restaurangköttet är importerat eller inte, men kan indirekt också göra det enklare att guida besökarna till kött med lägre klimatpåverkan.

  I butikshyllorna är konsumenterna sedan länge vana vid att kunna se var köttet kommer ifrån. Men ute på restaurangerna är det, trots vissa påtryckningar, inte lika enkelt. Och har man otur som restaurangbesökare kan personalen inte ens svara på frågan.

  Efter uppmaningar om en frivillig märkning beslutade branschorganisationen Visita att rekommendera sina medlemmar att börja informera om ursprunget, men eftersom uppmaningen inte har fått det utfall som regeringen hoppats på går man nu vidare med krav på ursprungsmärkning. Liknande regler finns sedan tidigare i bland annat Frankrike och Irland, och fler länder är på gång.

  – Vi har vid ett flertal tillfällen uppmanat branschen att ta fram en frivillig märkning för restauranger och storkök på samma sätt som man har gjort i dagligvaruhandeln, men det har man inte gjort. Det har hänt väldigt, väldigt lite. Nu är vi less på det här, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) till DN.

  När märkningen kan vara på plats är oklart, men förhoppningen är att processen ska gå relativt snabbt när ansökan väl lämnas in till EU-kommissionen.

  LÄS OCKSÅ: Finland får bakläxa på märkningLÄS OCKSÅ: Livsmedelsföretagen oroas av den matnationalistiska trenden

  Relaterade artiklar

  Till toppen