Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 augusti

  Renkavle på fler gårdar i Mellansverige

  Femton nya fynd av det svårbehandlade ogräset renkavle i Mellansverige har rapporterats till Jordbruksverket under sommaren.

   Renkavle i höstvete.
  Renkavle i höstvete. FOTO: Anders Fällman

  Under maj och juni kom många samtal till Jordbruksverkets växtskyddscentral där lantbrukare eller rådgivare ville ha hjälp med att bekräfta fynd av renkavle. Totalt har Jordbruksverket fått kännedom om sju nya ställen där man upptäckt renkavle i Västergötland och sex i Östergötland.

  – Det flesta nya fall finns i trakter där man hittat renkavle tidigare, vilket visar att ogräset sprider sig, säger Leif Johansson ogräsrådgivare på Jordbruksverkets växtskyddscentral i Linköping.

   Leif Johansson, ogräsrådgivare på Jordbruksverket, pekar på att sommarens nya fynd av renkavle i Västergötland och Östergötland visar på att ogräset nu sprider sig lokalt i dessa landskap.
  Leif Johansson, ogräsrådgivare på Jordbruksverket, pekar på att sommarens nya fynd av renkavle i Västergötland och Östergötland visar på att ogräset nu sprider sig lokalt i dessa landskap. FOTO: Jordbruksverket

  Mörkertal

  Totalt finns renkavle på femtiotre platser i Västergötland och tjugonio i Östergötland som Jordbruksverket känner till. Men förmodligen finns ogräset på fler platser som Jordbruksverket inte fått rapporter om.

  På några av de nya fyndplatserna i Östergötland och Västergötland har ogräset troligen funnits under några år och hunnit föröka sig till ”ruggar” som upptäckts i fälten. Fler fynd är också ett resultat av att odlare lärt sig känna igen renkavle.

  – Om man inte vet vad man letar efter och bara har några få plantor är det väldigt lätt att missa det, säger Leif Johansson.

  Två av de nya fallen som rapporterades till Jordbruksverket under sommaren fanns i Mälardalen, där antalet kända fall totalt nu är tio. I de flesta fall är renkavlen i Mälardalen begränsad till ett fält och endast en del av fältet.

  – Med något undantag är renkavlen på dessa gårdar under strikt kontroll, säger Per Widén, ogräsrådgivare på Jordbruksverkets Växtskyddscentral i Uppsala.

  Renkavle finns framför allt i stora delar av Skåne men också i områden på Gotland.

  Halvering av skörd

  Renkavle konkurrerar effektivt med höstvete och obekämpad kan det leda till en halvering av skörden. I höstsådd spannmål krävs bekämpning både vår och höst för att få bukt med ogräset vilket fördyrar odlingen. Vårsådda grödor minskar uppförökningen av fröer.

  – Vi är oroliga för att renkavle ökar lokalt i Östergötland och Västergötland, säger Per Widén.

  Är man inte noggrann med maskinhygien kan uppförökning och spridning mellan gårdar och även inom den egna gården gå snabbt. Skördad halm, skörderester och jord på redskap kan sprida fröerna.

   Per Widén, ogräsrådgivare på Jordbruksverket, tror att öppenhet är viktigt för att motverka fortsatt spridning av renkavle,
  Per Widén, ogräsrådgivare på Jordbruksverket, tror att öppenhet är viktigt för att motverka fortsatt spridning av renkavle, FOTO: David Larsson

  Ingen skam

  Vissa lantbrukare som drabbats har tagit till väldigt kostsamma åtgärder för att få bukt med ogräset, som att ändra växtföljd eller träda fält under flera år.

  – Man tar lärdom av kollegor i södra Sverige och övriga Europa vilket är beundransvärt, säger Per Widén.

  Öppenhet är viktigt för att förhindra ytterligare spridning.

  – Att försöka dölja eller skämmas om man råkar ut för det här är inte rätt tänkt, säger Per Widén.

  Det finns exempel på odlare som trott sig kunna hantera ogräset själv men misslyckats, tillägger han. Mycket kunskap finns att hämta hos både rådgivare och lantbrukare i branschen om vilka åtgärder som är mest effektiva.

  – Alla i branschen vinner på att vi öppet samverkar i renkavlefrågan, säger Per Widén.

  Relaterade artiklar

  Till toppen