Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 november

  Lyckat experiment för nordlig maltkornspionjär

  En av gårdarna som Brewmaster köper korn från är sannolikt en av världens nordligaste maltkornsodlare. För Mikael Olofsson och Fredrik Lundström i Burträsk är odlingen något av ett experiment.

   Kornet från Renbergsvattnets lantbruk mältas hos Brewmaster i småländska Hovmantorp. Under groningen vaknar viktiga enzymer till liv i kornet.
  Kornet från Renbergsvattnets lantbruk mältas hos Brewmaster i småländska Hovmantorp. Under groningen vaknar viktiga enzymer till liv i kornet. FOTO: Hans Dahlgren

  På Renbergsvattnets lantbruk utanför Burträsk i Västerbotten har man omkring 240 nötdjur, varav 75 är mjölkande kor. På spannmål är man självförsörjande och har utöver det ett överskott på 150-200 ton korn per år som man säljer.

  På 17 av ”överskottshektaren” har man sedan 2017 testat maltkorn. Först sorten Crescendo och de senaste två åren Propino.

  – Första året regnade det bort. Då hann det aldrig bli klart. Men vi lägger inte alla ägg i den korgen. När vi började fanns ju ingen plan för att sälja det någonstans. Det var som ett test, säger Mikael Olofsson på Renbergsvattnets Lantbruk.

   ”Det är ju ljust dygnet runt här i juli, så det blir väl en annan karaktär på maltkornet kan jag tänka”, säger Mikael Olofsson i Renbergsvattnet.
  ”Det är ju ljust dygnet runt här i juli, så det blir väl en annan karaktär på maltkornet kan jag tänka”, säger Mikael Olofsson i Renbergsvattnet. FOTO: Privat

  Uppskattat korn

  2018 tog man en skörd, men sommaren var som bekant inget roligt odlingsår någonstans i landet. Odlingen fortsatte 2019 och blev en framgång, med ett moget korn med bra proteinhalt.

  – När vi hade skördat hörde de i Hovmantorp av sig.

  På mälteriet jobbar man fortfarande med 2019 års skörd.

  – Det har varit kanon-korn och väldigt uppskattat hos bryggare, framförallt norrut, säger Johan Zethraeus, produktionsansvarig på Brewmaster.

  Är det aktuellt att utöka med mera norrländsk maltkorn?

  – Ja, bara intresset finns hos bryggerierna, och det vet jag att det gör. Det är de nordligaste bryggerierna och Mikael Olofsson som varit mest ”på” och gått lite i bräschen för det här. I övriga Sverige ligger de lite efter, från vårt sätt att se det.

  Renbergsvattnets Lantbruk är Krav-certifierat och hektarskörden på kornet har legat på runt tre ton, en helt okej skörd för breddgraden. Men risken att kornet inte hinner mogna är betydligt större än längre söderut. Det är också en utmaning att gödsla rätt. Lägger man för mycket finns risk att proteinhalten blir för hög och att kornet inte hinner mogna. Som ekologisk odlare är det dessutom stallgödsel som gäller, vilket gör det ännu svårare att pricka rätt.

  – Vi är ju nybörjare, så vi försöker lära oss. Men det är så stor skillnad mellan odlingsåren, säger Mikael Olofsson.

  Testade sexradiga Etu

  Några maltkornssorter anpassade för de nordliga delarna av landet har förädlarna inte jobbat med, eftersom efterfrågan inte funnits. Men teoretiskt skulle det kanske fungera att utgå från ett foderkorn.

  – Det skulle i så fall vara ett foderkorn med maltkvalitet. Ett friskt korn med lämplig proteinhalt och kärnkvalitet kan nog passa att mälta, säger Lars A Gradin, kornförädlare på Lantmännens förädlingsstation i ångermanländska Lännäs.

   Lars A Gradin, kornförädlare på Lantmännens förädlingsstation i Lännäs utanför Sollefteå.
  Lars A Gradin, kornförädlare på Lantmännens förädlingsstation i Lännäs utanför Sollefteå. FOTO: Hans Dahlgren

  Han berättar att det nu nedlagda Zeunerts bryggeri i Sollefteå testade det sexradiga kornet Etu med varierande kvalitet. Det finns också ett finskt korn, Saana, som är godkänt som maltkorn i Finland.

  – Vi har provat det för länge sedan men det trivdes inte så bra här.

  Till våren blir det sådd av mera maltkorn i Burträsk. Eventuellt ska någon ny sort testas. Och Mikael Olofsson vet att det är fler som funderar i dessa banor.

  Men någon rädsla för konkurrens finns inte.

  – Nej, så lönsamt är det inte. Det som är roligt är att folk får upp ögonen för vad vi äter och inte bara köper volymvaror.

  LÄS OCKSÅ: På Brewmaster görs kornet till malt

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen