Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 februari

  Skolans rektor kommenterar dödsolyckan: ”Det är fruktansvärt”

  På söndagskvällen avled en flicka på ett Bollerup naturbruksgymnasium i Skåne till följd av en hästolycka.

  – Det som hänt är fruktansvärt och en förfärligt stor sorg som drabbat oss alla, säger skolans rektor Lena Tjellander till ATL.

   På måndagseftermiddagen publicerades en bild med traktorer formade som ett hjärta på skolans Facebook-sida. ”Vi har drabbats av stor sorg då en elev omkom i en tragisk olycka under söndagen. Våra tankar går till familjen. Vi vill också tacka alla för det stöd ni visat under denna svåra dag. Årets traktorvecka inleds med en kärleksfull hyllning till den kamrat vi mist.”
  På måndagseftermiddagen publicerades en bild med traktorer formade som ett hjärta på skolans Facebook-sida. ”Vi har drabbats av stor sorg då en elev omkom i en tragisk olycka under söndagen. Våra tankar går till familjen. Vi vill också tacka alla för det stöd ni visat under denna svåra dag. Årets traktorvecka inleds med en kärleksfull hyllning till den kamrat vi mist.” FOTO: Bollerup naturbruksgymnasium

  Som ATL och andra medier berättade på måndagsmorgonen avled en 17-årig flicka på söndagskvällen i en hästolycka på internatskolan Bollerup naturbruksgymnasium nordöstra Skåne.

  Olyckan inträffade efter skoltid, men på skolans område, vid sextiden på eftermiddagen. Flickan skulle flytta sin häst från en hage, varpå en annan häst drabbades av någon form av panik. Flickan ska då ha hamnat under hästen på något sätt, men oklart exakt hur, berättar skolans rektor Lena Tjellander för ATL. Två andra elever var snabbt på plats och försökte rädda henne.

  – De gjorde precis allt man kan tänkas göra, men då var det tyvärr för sent. Men de var otroligt rådiga, säger Lena Tjellander till ATL.

  Polisen har bekräftat att man inte misstänker något brott i samband med händelsen som därmed betraktas som en ren olyckshändelse.

  På måndag förmiddag hölls en minnesstund på skolan för och med eleverna där de fick tända ljus och lämna blommor.

  – Det som hänt är fruktansvärt och en förfärligt stor sorg som drabbat oss alla och hela Bollerup. Vi är alla förtvivlade. Vi tänker mycket på elevens föräldrar och närstående.

  På söndagen samlades en krisgrupp i skolans matsal till stöd för eleverna. En präst deltog också.

  Hur kommer skoldagarna se ut den här veckan?

  – I dag har vi inga lektioner överhuvudtaget, utan eleverna träffas på olika ställen i sina mentorsgrupper och får prata av sig. Men i morgon kommer vi att återgå till det vanliga skolschemat, för vi tänker att det också finns något helande i att återgå till rutinerna.

  Vad finns det för psykologstöd på skolan?

  – Vi har kurator och elevhälsa och fortsatt en präst på plats. Men alla behöver inte alltid prata så mycket. För vissa räcker det att känna att det finns ett stöd.

  Har elever lämnat skolan och åkt hem?

  – Nej, alla elever är på plats och känner att de vill vara här och stötta varandra i denna svåra stund.

  Behöver skolan på något sätt förändra sina rutiner efter denna tragiska händelse?

  – Vi har inte kommit så långt än, med det är såklart med i våra tankar och vi kommer att sätta oss ner och gå igenom allting för att se om vi hade kunnat göra något annorlunda.

  Hade ni det?

  – Nej, inte som jag ser det i nuläget. Men vi har som sagt inte hunnit diskutera det än. Vi uppmanar alltid till säkerhetstänk och att man alltid ska ha väst och hjälm på sig när man hanterar hästar.

  – Hur man beter sig kring hästar och andra stora djur är ju en del av utbildningen här.

  Hade eleven hjälm och skyddsväst på sig?

  – Jag vågar inte svara på det, men det var en tragisk olycka, och inget annat.

  Har det tidigare inträffat några allvarliga hästtillbud på skolan?

  – Nej, absolut inte på det här sättet, men det är klart att elever åker av hästen ibland, men vi har som sagt hela tiden mycket säkerhetstänk kring hur hästar och andra stora djur ska hanteras.

  Många elever har egna hästar på internatskolan som de i princip får sköta under eget ansvar efter skoltid. Och det har hittills alltid fungerat väldigt bra. Lena Tjellander kan i nuläget dock inte svara på huruvida skolan behöver göra några förändringar på det området.

  – Vi måste som sagt sätta oss ner och diskutera igenom allting först.

  Relaterade artiklar

  Till toppen