Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 oktober

  Kraftig ökning av antalet rekoringar

  I spåren av coronapandemin ökar antalet rekoringar. Nu finns 218 stycken över hela landet – en ökning med 49 stycken sedan mars månad.

  Rekoringen i Ludvika/Smedjebacken startade i maj och har redan 4 800 medlemmar.

   En Rekoring lämnar ut produkter på en parkering i Värpinge utanför Lund.
  En Rekoring lämnar ut produkter på en parkering i Värpinge utanför Lund. FOTO: Johan Nilsson/TT

  När andra försäljningskanaler stänger igen till följd av covid-19 ökar i stället aktiviteten i rekoringarna. Sedan pandemiutbrottet har många nya ringar växt fram, samtidigt som tillströmningen av både småskaliga producenter och medlemmar tilltagit.

  – Det kan vara lite svårt att säga vad som är hönan och vad som är ägget i det här fallet. Det drar varandra, säger Anna Forsberg som har bageri, kök, äggproduktion samt kaninuppfödning och sedan i maj driver rekoringen i Ludvika/Smedjebacken.

  De nya rekoringarna kan handla om förtätning, som till exempel i Stockholm och Skåne, men även att ringar startar på nya orter. Anna Forsberg har sålt ägg och bröd i rekoringen i Borlänge under flera år och eftersom det är många producenter som säljer på flera ringar i Dalarna kom förslaget att starta upp en ny ring i Ludvika.

  – Det gjordes ett försök i Ludvika för ett par år sedan, men det blev liksom aldrig någon riktig fart på det. Vi är inte heller så många producenter i kommunen. Men nu när det finns producenter som är beredda att komma från andra kommuner blir det ett utbud som är mer intressant, säger Anna Forsberg.

   Anna Forsberg driver rekoringen i Ludvika/Smedjebacken.
  Anna Forsberg driver rekoringen i Ludvika/Smedjebacken. FOTO: Privat

  Medlemmar strömmade till

  Hon menar att starten i Ludvika/Smedjebacken i maj också sammanföll med att rekoringarna uppmärksammades mer i medierna, till följd av läget i branschen efter coronautbrottet. Det blev också något av en snackis bland folk och medlemmarna strömmade till. På ett par veckor anmälde sig 2 000 personer till Facebookgruppen. I dag är siffran uppe i 4 800 medlemmar.

  – Jag tror att utlämningarna också är lite av en happening när så mycket annat ställs in på grund av coronan. Allt från PRO:s gökotta till barnens gymnastik – allt försvann. Nu har folk också fått mer tid att hämta och inte minst laga mat. Själva utlämningen blir ett socialt tillfälle att träffa folk, säger Anna Forsberg.

  Totalt är ett 30-tal producenter med i ringen Ludvika/Smedjebacken men siffran varierar från gång till gång. Det kan vara någon som har honung som kommer med någon gång per år, till de som är med vid varje utlämning.

  Räddningen i coronatider

  Det finns ingen samlad siffra över hur mycket pengar de 218 rekoringarna omsätter, eftersom varje ring är en lokal rörelse utan huvudkontor och varje producent sköter sin egen kassa.

  Anna Forsberg säger att ”visst kan det bli bra en högsäsongsdag i semestertider”, men att det varierar. Ena veckan säljer hon för 1 000 kronor på ena ringen medan försäljningen kan sluta på 7 000 kronor vid en utlämning på en annan ring.

  – Det är absolut en bra försäljningskanal och för många producenter är det nog räddningen i coronatider. Speciellt för nystartade företag som kanske skulle ha lagt ned om det inte fanns, säger hon.

  En bieffekt är att småskaliga producenter nu också får ett forum att mötas i och nätverka som annars inte uppstått. Anna Forsberg berättar att hon ofta stannar kvar en stund efter utlämningen och pratar med de andra producenterna. Det har också lett till en mera formell producentträff i november för att se om det inte finns flera sätt att samarbeta.

  Ett förslag är till exempel att plocka ihop särskilda jullådor med närproducerade varor från olika producenter.

  – Jag åker alltid från en rekoring och känner mig glad och energisk. Småpratet med de andra producenterna har en stor del i det, säger Anna Forsberg.

  Uppskattas omsätta miljonbelopp

  Hushållningssällskapet har fått i uppdrag av Jordbruksverket att vara en informationspunkt och bollplank för den som vill starta en rekoring. Det har varit en stor tillströmning av medlemmar och de största rekoringarna i storstäderna kan ha 14 000 medlemmar eller mer.

  Medlemssiffran säger dock inte så mycket om aktiviteten.

  – De småskaliga ringarna med ett par tusen medlemmar och kanske 20 producenter kan vara mer livaktiga, säger Håkan Eriksson, som är ansvarig på Hushållningssällskapet.

  Det finns ingen samlad ekonomisk redovisning för rekoringarna, men för något år sedan var det en ring som rapporterade en omsättning på 100 000 kronor vid ett utlämningstillfälle, enligt Håkan Eriksson.

  En siffra som kan ge en grov bild.

  – Har du 20 producenter som säljer för 5 000 kronor var vid en utlämning och du har 25 utlämningar per år skulle det betyda 2,5 miljoner kronor om året i omsättning för rekoringen. Har du sedan 200 ringar skulle det betyda en årlig omsättning på 500 miljoner kronor, säger Håkan Eriksson.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen