Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 juli

  Rekoring polisanmäld

  Rekoring är ett populärt sätt att köpa och sälja – men nu anmäler polisen Rekoringen för brott mot ordningslagen.

   Många vill köpa nyskördat och närodlat, men nu har polisen anmält Rekoringen för brott mot ordningslagen. Arkivbild.
  Många vill köpa nyskördat och närodlat, men nu har polisen anmält Rekoringen för brott mot ordningslagen. Arkivbild. FOTO: Janerik Henriksson/TT

  Polisen har anmält Rekoringen i Umeå för brott mot ordningslagen, rapporterar Sveriges Radio P4 Västerbotten.

  Rekoringar har blivit populära för att handla lokalproducerad mat, men då varor lämnas ut på parkeringsplatser i Umeå innebär det enligt polisen att man måste ha tillstånd för att använda allmän plats. Därför har polisen nu gjort en polisanmälan.

  Rekoringen i Umeå har i ett inlägg på Facebook kommenterat detta, och skriver att markägarna har gett sitt tillstånd. Dessutom är det problematiskt att polisen gör olika bedömningar i olika regioner, enligt Rekoringen.

  Utlämningarna inställda

  – Allt har varit så positivt kring Rekoringen och så får vi en sådan här smäll, det känns jättetråkigt, säger Selma Johansson, en av Rekoringens administratörer, till Sveriges Radio P4 Västerbotten.

  Nu är de kommande varuutlämningarna inställda på obestämd tid.

  – Vi måste sätta oss ned och kolla vad som gäller, och ha en kommunikation med myndigheterna och kommunen kring hur vi ska lösa det här. Vi vill ju göra rätt, säger Selma Johansson.

  500 000 medlemmar

  Rekoringar är lokala utlämningsställen för närproducerad mat. Köpare och säljare ingår i en lokal Facebookgrupp, där de kan göra upp om beställningar och betalning. Sedan träffas de fysiskt vid en given tidpunkt för leverans av beställda varor. På vissa orter sker detta en gång i veckan, på andra orter mer sällan.

  Reko är en förkortning av ”rejäl konsumtion”, och säljarna i en rekoring ska bara erbjuda egenproducerade livsmedel och biprodukter. Både hobbyproducenter och företag kan erbjuda varor till försäljning.

  Idén kommer från Finland. Där utvecklade en ekobonde år 2013 det enkla konceptet att använda sociala medier för att para ihop små livsmedelsproducenter med konsumenter i närområdet.

  Enligt Hushållningssällskapet är drygt 500 000 människor i Sverige medlemmar i en rekorings-grupp, men det är svårt att veta hur många av dem som är aktiva konsumenter, uppger Hushållningssällskapet.

  Relaterade artiklar

  Till toppen