Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 januari

  Rekordtidig harvning i Skåne och på Gotland

  I Skåne och på Gotland inledde lantbrukarna det nya året med harvning. Det torra vintervädret ger möjlighet att förbereda jorden för vårbruket.

   Året har knappt börjat men på Rosenhälls gård i Billeberga, Skåne, är harvningen redan i gång.
  Bild 1/3 Året har knappt börjat men på Rosenhälls gård i Billeberga, Skåne, är harvningen redan i gång. FOTO: Sten Segerslätt
   Oscar Segerslätt, 1 år, vill gärna titta på när morfars traktor vinterharvar.
  Bild 2/3 Oscar Segerslätt, 1 år, vill gärna titta på när morfars traktor vinterharvar. FOTO: Sten Segerslätt
   Även på Gotland inleddes 2019 med jordbearbetning.
  Bild 3/3 Även på Gotland inleddes 2019 med jordbearbetning. FOTO: Jesper Legfelt

  Sten Segerslätt på Rosenhälls gård, nära Landskrona, skickade ut traktorn med såbäddsharven direkt på onsdagen.

  35 hektar harvades på ett fält som plöjdes redan i september. Därmed hade en del ogräs hunnit gro, men nu kunde detta harvas bort tämligen enkelt och en senare sprutning sparas in.

  Avsikten är inte att så redan nu, men han vill ha fältet klart för tidig sådd.

  – Får jag möjlighet till sådd på tjäle längre fram så är fältet färdigt och det är bara att köra ut med rapiden, säger Sten Segerslätt till ATL.

  ATL TV Här harvas det för fullt den 2 januari:

  Harvning utan spår

  Han har aldrig varit med om att harva i januari tidigare, men förhållandena var sådana att det inte gick att stå emot. Torrt och traktorn lämnar inga spår.

  – Det kan förstås bli ett blött år, men just nu är det väldigt lite vatten i profilen och det finns bäckar som går tomma fortfarande.

  På torsdagen fortsatte harvekipaget på ett skifte där det ska odlas sockerbetor. Här är också höstplöjt, men inte höstharvat. Nu jämnas fältet för en tidig sådd, en av Sten Segerslätts käpphästar är att så sockerbetorna tidigt.

  Egentligen planerar han att radgödsla sockerbetorna i samband med sådd; det ska ge lite högre skörd. Men när han tittar ut över det nyharvade fältet i januari ser det enkelt ut att bredgödsla.

  – Det är ju smidigare att köra ut med gödselspridaren när det är harvat. Men det får bli ett senare beslut. Att ha harvat tidigt ökar valmöjligheterna längre fram, konstaterar Sten Segerslätt.

  Höstbruk på Gotland

  Jesper Legfelt i Fole Nygårds, öster om Visby, satte kultivatorn i jorden på onsdagen och bearbetade ett fält på 4,5 hektar där han odlade morötter under fjolåret.

  – Vädret var tjänligt för att köra på mulljord. Det var torrt men inte fruset, samtidigt gjorde blåsten att det var lite frost i ytan så det inte blev kladdigt, berättar Jesper Legfelt.

  Det var första, och förhoppningsvis enda, bearbetningen innan det är dags att vårså durumvete på fältet. Men dit är det ännu några månader.

  – Mulljordarna är ju lite senare. Jag hoppas på sådd i början av april, men slutet på månaden eller början på maj är mer normalt, säger Jesper Legfelt.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen