Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 augusti 2017

  Rekordskörd av vete i Ryssland

  Rekordstora skördar av vete i Ryssland håller de globala lagren uppe, trots lägre skördar i Nordamerika. Det visar den senaste WASDE-rapporten.

  FOTO: Tina Andersson

  Den ryska veteskörden slår rekord med 77,5 miljoner ton, en ökning med 5 miljoner ton jämfört med förra året, slår augusti månads WASDE-rapport från USAs jordbruksdepartement, USDA, fast. I Ryssland och Ukraina ser vinterveteskörden också ut att bli god, liksom vårveteprognosen för Ryssland och Kazakstan. Uppgången i de forna Sovjetrepublikerna balanserar mer än väl de minskade skördarna i USA och Kanada, främst resultatet av långvarig torka i de veteodlande regionerna. Den globala produktionen för 2017/18 hamnar på 743,2 miljoner ton.

  Stigande prognos för oljeväxter

  Majsproduktionen i USA och Kanada har gått ner och i EU minskar produktionen av majs och korn, samtidigt som de går upp i Ryssland. Brasilien ser också en ökad majsproduktion. För oljeväxter är prognosen 2017/18 stigande i USA, där det mesta av ökningen tillskrivs sojabönor. Samma gäller globalt, med en prognos på totalt 576,7 miljoner ton. I Indien och Kanada går produktionen av oljeväxter ner, men i Ryssland ökar solrosproduktionen, liksom rapsproduktionen i EU.

  LÄS MER: Rysk produktion går mot strömmenPREMIUM: Nu tar bönder över efter börsbolagen

  Relaterade artiklar

  Till toppen