Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 april

  Stor brist på linfrö ger rekordpris: ”Läge att börja odla”

  Fjugesta.

  Minskad odling och ökad efterfrågan har fått priserna på linfrö att rusa till 5 kronor kilot.

  – Vi är uppe på prisnivåer som vi aldrig har sett förut, så nu är det läge att börja odla lin igen, säger växtodlaren Claes Schneider, som också är vd för Närkelin AB.

   Minskad odling och ökad efterfrågan har fått priset på linfrö att rusa.
  Minskad odling och ökad efterfrågan har fått priset på linfrö att rusa. FOTO: Oskar Schöning

  Claes Schneider står utanför spannmålstorken på familjegården Berga strax utanför Fjugesta i Närke. En bit upp i byggnaden finns tre linpressar. I en slang leds oljan ner till någon av alla de 1 000 liters IBC-tankar som fyller gårdsplanen.

  – När det går för fullt fyller man väl en sådan här tank på två dygn ungefär, berättar han och fortsätter:

  – Men just nu är det stiltje och jätteefterfrågan på olja – det går knappt att få tag i linolja överhuvudtaget i dag.

   Claes Schneider på Berga gård.
  Claes Schneider på Berga gård. FOTO: Oskar Schönning

  Bristen har pressat upp priserna – enligt Claes Schneider säljs nu linolja för 13 kronor kilot i tankbil. Under vintern har han och bondeägda Närkelin AB betalat upp till 5 kronor kilot för linfrö. Det har även Per-Arne Gustavsson, vd på BM Agri gjort.

  – Det stämmer. Det har blivit en klart större efterfrågan på lin. För bara fyra år sedan satt jag med ett överskott och det var svårt att hitta köpare. Nu har priserna sprungit iväg upp till 5 kronor, bekräftar han för ATL.

  För kontrakt på årets skörd betalar BM Agri just nu 4,60 kr per kilo. Företaget exporterar mycket av sitt linfrö och Per-Arne Gustavsson kopplar ihop den ökade efterfrågan och de höga priserna med världsmarknadspriset på soja och andra oljeväxter, som raps.

  – Vi ser en hög efterfrågan på framför allt sojabönor från USA och jag tror att det har dragit med sig även andra priser. Även vete och korn betalas bra nu, det är egentligen bara havren som halkat efter.

   Per-Arne Gustavsson, vd BM Agri.
  Per-Arne Gustavsson, vd BM Agri. FOTO: BM Agri

  Ökad inhemsk efterfrågan

  Men det finns också en ökad, industriell efterfrågan på linolja här hemma i Sverige. Det menar Mikkel Selder, grundare av Selder & Company som säljer olika linoljeprodukter. Företaget har dubblat sin omsättning varje år sedan starten 2014 och väntas i år göra av med 150 ton färdig linolja. Företaget är också inblandat i ett antal industriella projekt, där linoljan ska användas till miljövänlig impregnering av trä.

  – Det är första gången vi har fått linbrist i Sverige – det har varit svettigt ett tag, men nu har vi lyckats och hoppas klara oss fram till skörd, säger Mikkel Selder.

   Mikkel Selder, grundare av Selder & Company.
  Mikkel Selder, grundare av Selder & Company. FOTO: Privat

  Siffror från Jordbruksverket visar att arealen som används till att odla oljelin i Sverige har minskat – och detta från låga nivåer. 2020 och 2019 odlades bara drygt 2 000 hektar. Rekordåret 1999 odlades 34 172 hektar oljelin, vilket kan jämföras med nästan 100 000 hektar raps och drygt 450 000 hektar vete i Sverige i fjol.

  – Odla lin, uppmanar Mikkel Selder, som står i startgroparna att starta egen linoljepress och köpa linfrö direkt på kontrakt.

  ”Ohemult högt”

  Som köpare anser han att priset på linfrö just nu är ”ohemult högt”, och tror att det kommer att stabiliseras kring 3,50 kr per kilo framöver.

  – Men det viktigaste är att det odlas och ett högt pris gör ju att fler odlar, så det är ju både bra och dåligt.

  Per-Arne Gustavsson på BM Agri tror på fortsatt starka priser 2022.

  – Om det blir lika högt som nu är svårt att säga, men det blir nog högre nivå än femårssnittet.

  Och för den riktigt hungriga finns fortfarande chans att bli linodlare redan 2021.

  – Det finns möjligheter fortfarande, att ta bort lite havre ersätta med linodling kanske, för havre är lite svårare att omsätta i dag och lite sämre priser, säger Claes Schneider.

  Och du har så att det går att köpa utsäde av dig?

  – Ja, om man behöver utsäde så finns det att få tag i.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen