Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 februari

  Sandstall lockade på Milamässan

  Billigare koplatser och bättre kohälsa. Samtidigt. Urban feeders monter på Milamässan i Malmö lockade besökarna i år.

   En lagård med sand är både billigare för bonden och bättre för kon, enligt Ulrika Brandt på Urban feeders.
  En lagård med sand är både billigare för bonden och bättre för kon, enligt Ulrika Brandt på Urban feeders. FOTO: Torbjörn Esping

  – Vi har nolltolerans mot fläkningar och onda ben. Vi vill ha pigga och glada djur som går och äter ofta, säger Ulrika Brandt på företaget Urban feeders in Sweden.

  Det nya konceptet till lagård bygger inte på en gjuten platta utan på en hårdgjord yta med bärlager. På den läggs en tät gummiduk, och ovanpå den dränering i makadam. Sedan kommer ett lager grövre sand, och därefter 30–40 centimeter fin tvättad sand som korna i lösdriften går runt i.

  Det som är gjutet är ena långsidan med foderbordet och en skrapgång. Och torget vid ena kortsidan där mjölkrobotarna och vattenkopparna är.

  Rinner undan snabbt

  Urinen som hamnar i sanden rinner snabbt undan i dräneringen tillsammans med gödseln från skrapgången till en lagun, och sedan vidare till gödselbrunnen.

  Fastgödseln i sanden sållas upp med en rensare som behandlar de 10 översta centimetrarna av sandbädden.

  – Kor på sand är ingen nytt, men kor på dränerad sand där man samlar upp ammoniak och fosfor, det är nytt.

  Premiär i mars

  Just nu byggs ett första stall enligt det nya konceptet i Sverige. Korna ska in i mars. Det är alltså för tidigt att säga hur bra det fungerar, och vad det egentligen kostar.

  ­– Men det är betydligt billigare, kalkylen ligger på 20 000 till 30 000 kronor billigare än en konventionell lagård per koplats, säger Ulrika Brandt.

   Mini av köttrasen Boerget från Rompens gård i Kungsbacka ställdes ut på Milamässan.
  Mini av köttrasen Boerget från Rompens gård i Kungsbacka ställdes ut på Milamässan. FOTO: Torbjörn Esping

  På plats på Milamässan, som avslutas på lördagen, finns 120 utställare. 150 avels- och visningsdjur stallas också upp under de tre mässdagarna.

  – Vi har också äran att återigen välkomna mjölkdjuren, vilket är jättekul. Det nya stallområdet är utökat och rymmer nu närmare 90 kött- och mjölkdjur. Årets mässa slår rekord med totalt nästan 40 får, säger projektledaren Ann-Christin Lindström.

   Elin Welin ser till att limousinungtjuren Oderup blir riktigt stajlad inför visningen på Mila.
  Elin Welin ser till att limousinungtjuren Oderup blir riktigt stajlad inför visningen på Mila. FOTO: Torbjörn Esping

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen