Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 mars 2019

  Vårbruket kan bli det minsta någonsin

  En rekordstor areal höstgrödor borgar för att årets vårbruk blir ett av de minsta någonsin med 150 000 hektar mindre att så i vår än förra året.

   Vårbruk. Arkivbild.
  Vårbruk. Arkivbild. FOTO: Frida Jonson

  Precis som 2016 såddes en rekordstor areal höstgrödor förra året. Höstarealen ökade med cirka 150 000 hektar stråsäd och oljeväxter jämfört med året innan, vilket innebär att ungefär lika mycket mindre behöver sås i vår.

  2017 kunde dock ovanligt lite höstsås på grund av stora höstregn. Jämfört med ett femårsgenomsnitt minskar vårsådden med omkring 70 000 hektar i år.  

  – Det blir en mindre vårsådd än normalt, vilket är positivt eftersom tillgången på utsäde är begränsad, säger Niklas Ingvarsson, produktchef för utsäde och frö på Svenska Foder.

  – Vi har vi ett väldigt gynnsamt läge också. Än så länge har vi inte några utvintringsskador alls. Både höststråsäd och oljeväxter ser väldigt bra ut. Vintern är inte över, men så här långt har det inte hänt något i alla fall.

  Minskad efterfrågan på vårvete

  Eftersom mycket höstvete etablerades lär sådden av vårvete minska. 

  – När det finns mycket höstvete på fälten runt om i landet minskar efterfrågan på vårvete naturligt, så där kommer vi se en något lägre areal procentuellt sett, säger Peter Annas, växtodlingschef på Lantmännen Lantbruk.

  Niklas Ingvarsson på Svenska Foder tror också på en mindre vårveteodling, men inte att det blir brist.

  – Jag tror att det blir tillräckligt mycket vårvete för att täcka upp det behov som finns hos kvarnindustrin, säger han. 

  Odlingen av ärter och åkerbönor väntas också minska i år då utsädesbristen har varit störst för de grödorna. Ärtutsäde har kunnat importeras, men inte åkerbönor.

  – Åkerbönor är det en brist på i hela Europa och kvaliteten i Sverige har varit väldigt varierad, säger Niklas Ingvarsson.

  Havre och korn störst

  Utifrån firmornas utsädesförsäljning ser havre och korn ut att bli de största vårgrödorna i år. De ökar procentuellt mot andra grödor, men de faktiska arealerna minskar då den totala arealen vårgrödor blir mindre.

  Havreutsädet har haft problem med småkornighet och grobarhet medan kornutsädet generellt har haft bra kvalitet. Grobarhetsdispenser har gjort att havreutsädet räckt längre än det annars hade gjort.

  Även i år är Lantmännens största sorter av grynhavre och korn Galant respektive RGT Planet och Svenska Foders är Symphony respektive KWS Irina. Nya sorter som säljs av Lantmännen är havresorten Guld och kornsorten Laureate och av Svenska Foder havresorten Delfin. De förväntas ta över som storsäljare framöver.

  Tidig försäljningsstart

  Bristen på utsäde gjorde att försäljningen av utsäde började tidigare i år än vanligt då många vill försäkra sig om att få den gröda och sort de ville ha.

  – De som köpte sitt utsäde i höstas kunde såklart välja sorter i större utsträckning än de som köper nu i vår när en del utsäde tagit slut, säger Peter Annas.

  Enligt Niklas Ingvarsson har specialgrödor och -sorter varit svårast att få fram för Svenska Foder. Ekologisk åkerböna, sexradskorn och whiskeymaltkorn tog slut snabbt och svarthavre lyckades de inte få fram alls den här säsongen.

  – De stora sorterna har vi haft förhållandevis bättre tillgång på, men med ett snävare sortiment och många sorter som är slut. 

  Relaterade artiklar

  Till toppen