Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 juli 2018

  Rekordlåga grundvattennivåer

  Grundvattennivåerna i de små magasinen är under eller mycket under de normala för årstiden i stora delar av landet enligt SGU.

   Dalälven vid Seveskvarn Gysinge.
  Dalälven vid Seveskvarn Gysinge.

  Framför allt i Götaland är nivåerna för de små magasinen väldigt låga och i en del fall rekordlåga för årstiden. I de stora magasinen är nivåerna normala. Sedan förra månaden har nivåerna i de små magasinen sjunkit med 40 till 100 cm på de allra flesta platserna vilket enligt SGU är en onormalt stor förändring för årstiden.

  – Det är lite speciellt för situationen såg bra ut i mars då vi hade mycket regn men sen kom torkan och då blev grundvattennivåerna mycket sämre väldigt snabbt i de små magasinen, säger David Eveborn, som jobbar med grundvattenfrågor på SGU.

  Bättre i norr

  I stora delar av landet är grundvattennivåerna i små magasinen under eller mycket under de normala värdena men i Norrland finns det en del områden med normala nivåer.

  Brunnsägare med grävda eller borrade brunnar i områden med risk för saltintängning uppmanas av SGU att vara försiktiga med vattenuttagen då grundvattentillgången väntas sjunka ännu mer under sommaren.

  – Även under en sommar med normal nederbörd så brukar grundvattennivåerna sjunka under den här tidsperioden så vi förväntar oss att den sjunker även i år. Det skulle behövas ordentligt med regn för att det ska kunna mildra och nå normalare nivåer. Drygt 100 millimeter regn totalt skulle krävas men det kan variera beroende på vilka små magasin man pratar om, säger David Eveborn.

  LÄS OCKSÅ: Högtryck på bevattningsfrontenLÄS OCKSÅ: Nu sinar brunnarna

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen