Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 juli 2018

  Rekordlåg tillrinning till vattenkraften

  Tillrinningen till vattenkraften i Sverige har varit rekordlåg sedan i slutet av maj.

   Torkan och den låga vattenkraftproduktionen leder till högre elpriser. Enligt Energiföretagen är tillrinningen till vattenkraften rekordlåg.
  Torkan och den låga vattenkraftproduktionen leder till högre elpriser. Enligt Energiföretagen är tillrinningen till vattenkraften rekordlåg. FOTO: Göran Berglund

  På grund av torkan har den trenden fortsatt och nya minimumrekord har satts vid flera tillfällen under veckorna 23 till 29, skriver Energiföretagen i ett pressmeddelande. Enligt statistiken, som sträcker sig tillbaka till 1950-talet, är årets utveckling unik.

  ”Den onormalt låga vattenkraftsproduktionen gäller inte bara i Sverige utan även i Norge, och leder till ett högre börspris på el i Norden. Hur detta påverkar priserna längre fram är svårt att sia om. Det beror på det fortsatta årets nederbörd, men även hur andra kraftslag producerar – i Sverige och i andra länder anslutna till den nordiska elbörsen Nordpol”, kommenterar Folke Sjöbohm, statistikansvarig Energiföretagen Sverige.

  Jämfört med det generella medelvärdet under perioden är årets tillrinningsenergi omkring 9 terawattimmar (TWh) lägre, vilket motsvarar en årsproduktion i något av de svenska kärnkraftverken.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen