Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 september 2018

  Rekordförsök på MF-träff i Danmark

  En MF-träff i Danmark samlade 90 stycken Massey-Harris, Ferguson och Massey-Ferguson traktorer. Målet var att samla så många traktorer som möjligt. ATL har pratat med arrangören som har ett brinnande intresse.

  Det har gått 60 år sedan Massey-Harris-Ferguson blev Massey-Ferguson. Jubileet var en av anledningarna till att Henrik Jensen på Jylland i Danmark arrangerade träffen som gick under namnet MF-markdage 2018 och som hölls 8-9 september i Bording.

  Totalt samlades 90 stycken Massey-Harris, Ferguson och Massey-Ferguson traktorer på samma mark med en yta om 22 hektar.

   Hela 90 traktorer samlades på MF-markdage i Danmark. Besökare kom även från Sverige och det uppskattades att maskinerna visades i körning.
  Hela 90 traktorer samlades på MF-markdage i Danmark. Besökare kom även från Sverige och det uppskattades att maskinerna visades i körning. FOTO: Jacob Sønder Nielsen
   MF 1200 var en midjestyrd modell som tillverkades under 1970-talet.
  MF 1200 var en midjestyrd modell som tillverkades under 1970-talet. FOTO: Jacob Sønder Nielsen
   Grå och röda traktorer samlades på 22 hektar mark.
  Grå och röda traktorer samlades på 22 hektar mark. FOTO: Jacob Sønder Nielsen

  Henrik Jensen är mekaniker och har arbetat som det med MF-traktorer. Nu arbetar han med lastbilar men har intresset kvar och lusten för att köra MF-traktor kan levas ut på föräldragården.

  Varför vill du arrangera MF-markdagen?

  – Jag är ett stort fan av Massey-Ferguson traktorer och har arbetat med dem. Jag har även en del MF-traktorer där hemma. Så vi ville prova att göra ett event med MF-traktorer. Vi fick det också att sammanfalla med 60-årsjubileet för Massey-Ferguson.

  Ni ville också prova att göra ett rekordförsök, hur då?

  – Vi ville prova att samla så många som möjligt som kör på samma mark. Vi har sökt på Internet för att se hur många som har kört samtidigt i Danmark tidigare men vi har inte hittat fakta om det. Så vi vet inte om vi slagit ett rekord, men vi fick i alla fall ihop 90 stycken.

  Varför ska man köra en MF-traktor?

  – Det behöver man ju inte, men min far har alltid haft MF på gården och min farfar körde också MF. Så jag har vuxit upp med Massey-Ferguson traktorerna. Jag har även arbetat med dem hos en återförsäljare. Men jag har också blivit förtjust i de stora amerikanska traktorerna. Det är kul att ha något speciellt som alla inte har.

   Midjestyrda dragare som MF 4880 och 4900 visades under dagen.
  Midjestyrda dragare som MF 4880 och 4900 visades under dagen. FOTO: Jacob Sønder Nielsen
   Utvecklingen av nya och större modeller kunde beskådas.
  Utvecklingen av nya och större modeller kunde beskådas. FOTO: Jacob Sønder Nielsen
   Henrik Jensen har köpt sin MF 2805 från USA.
  Henrik Jensen har köpt sin MF 2805 från USA. FOTO: Jacob Sønder Nielsen

  Henrik Jensen har ett gäng traktorer från grått till rött. I listan finns ”Gråtass”, eller Grållen som vi säger i Sverige. På den röda sidan finns MF 35, 65, 135, 188, 1080 med 4WD, 1200, 1805, 2805, 1135, 1155 och stordragaren i gänget, 4900. MF 2805 har Henrik köpt från USA.

  Den midjestyrda modellen 4900 tillverkades under 1980-talet och hade en V8-motor med turbo från Cummins. En mindre men ändå midjestyrd modell som också som visades var MF 1200 med en sexcylindrig motor på cirka 105 hästkrafter.

  1953 sammanslogs maskintillverkaren Massey Harris i Kanada och brittiska Ferguson Company samman under det nya namnet Massey Harris Ferguson. 1958 förkortades det till Massey Ferguson. I dag är Massey Ferguson ett varumärke under AGCO. Källa: Wikipedia

   MF 1135 och MF 1155 är två klassiker bland stordragarna från 1970-talet. Så även i Sverige.
  MF 1135 och MF 1155 är två klassiker bland stordragarna från 1970-talet. Så även i Sverige. FOTO: Jacob Sønder Nielsen

   MF 1080 visades också.
  MF 1080 visades också. FOTO: Jacob Sønder Nielsen

   Plöjning och jordbearbetning var arbetsuppgifter som utfördes under MF-markdage.
  Plöjning och jordbearbetning var arbetsuppgifter som utfördes under MF-markdage. FOTO: Jacob Sønder Nielsen

   Henrik Jensen.
  Henrik Jensen. FOTO: Privat

  Youtubefilm från MF-markdage 2018

  Relaterade artiklar

  Till toppen