Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 januari 2020

  ”Vi höll på med rätt sak i år”

  Österby gård funderar på att minska på sin odlade areal. Men inte för att det var ett dåligt år i år. Tvärtom. De räknar med rekordförsäljning - och vill satsa mer på det småskaliga.

   Gårdsbutiken har hållit extraöppet för riskgrupper under pandemin.
  Gårdsbutiken har hållit extraöppet för riskgrupper under pandemin. FOTO: Saga Planting Svensson

  Saga Planting Svensson står i butiken hemma på gården i Sigtuna när ATL ringer.

  Hon är lite trött men samtidigt väldigt stolt. Precis som för många andra gårdar med egen butik har de sålt mer än de brukar.

  – Det har varit ett otroligt år. Omsättningen har gått upp med 50 procent. Det hade vi aldrig kunnat tänka oss, säger hon.

  När ATL besökte gården i april i år märkte makarna Saga Planting Svensson och Kristian Svensson redan att allt fler kom för att handla – trots pandemin.

  Men då fanns också en stor osäkerhet inför framtiden. Vad skulle hända med samhällsekonomin och arbetslösheten?

  Den osäkerheten gjorde att de ville vänta med större investeringar på gården. Men då fanns planer om att bygga nytt ungdjursstall för att öka antalet djur.

  De tankarna finns fortfarande kvar.

  – Vi har bättre ekonomiska förutsättningar att kunna bygga efter det här året. Samtidigt känner vi ännu mer att vi inte vill bli för stora, säger Saga Planting Svensson.

   Gården föder upp köttdjur och tar allt på återtag som säljs i butiken. I år har köttet sålt slut extra snabbt.
  Gården föder upp köttdjur och tar allt på återtag som säljs i butiken. I år har köttet sålt slut extra snabbt. FOTO: Cecilia Persson

  Österby Gård odlar bland annat spannmål och vall till hästfoder. De har maskinstationsverksamhet med olika tjänster och tar även hand om andra stalls gödselhantering.

  Många som aldrig handlat från en gård förr

  Gårdsbutiken började som en sidoinkomst som var Saga Planting Svenssons hjärteprojekt och där allt från de egna djuren säljs. De säljer också produkter från andra gårdar i närheten.

  – Det har varit svårt att få allt att räcka i år, särskilt köttet har gått åt.

   För att det inte ska bli trångt i butiken har Saga Planting Svensson fått vara dörrvakt - och på köpet fått ny kontakt med kunderna. Flera har sagt att de besökt en gårdsbutik för första gången i år.
  För att det inte ska bli trångt i butiken har Saga Planting Svensson fått vara dörrvakt - och på köpet fått ny kontakt med kunderna. Flera har sagt att de besökt en gårdsbutik för första gången i år. FOTO: Saga Planting Svensson

  I år började de fundera ännu mer på gårdens storlek och vad de själva tycker är en ”lagom stor” verksamhet. Och de lutar allt mer åt att satsa ännu mer på det småskaliga.

  – Vi pratar mer och mer om att kanske minska på arealerna och utveckla gårdsbutiken ännu mer, säger Saga Planting Svensson.

  Kundernas intresse har hållit i sig under året, och många nya har tillkommit. Flera har sagt att det är första gången de handlar direkt från en gård. Vårens rusch kom aldrig av sig.

  – Det har varit en otrolig arbetsbörda och vi har fått ta in extrapersonal. Men det har också varit väldigt roligt.

   Gårdsbutiken började som en sidoinkomst, men blir allt viktigare i företaget.
  Gårdsbutiken började som en sidoinkomst, men blir allt viktigare i företaget. FOTO: Cecilia Persson

  Jämför med torkåret

  Coronaåret 2020 har också vänt upp och ner på familjepusslet.

  – Oftast brukar Kristian jobba mest med lantbruket och jag har skött barnen mer, men så har det inte varit i år. Allt har varit tvärtom, säger Saga Planting Svensson.

   Det finns drömmar om ännu ett nytt stall - och de ekonomiska förutsättningarna har blivit bättre efter det här året.
  Det finns drömmar om ännu ett nytt stall - och de ekonomiska förutsättningarna har blivit bättre efter det här året. FOTO: Cecilia Persson

  Saga Planting Svensson beskriver 2020 som ännu ett extremt år då saker hände som ingen hade kunnat föreställa sig. Hon jämför med torkåret 2018, som fortfarande tynger gårdens ekonomi.

  – Men för en gångs skull höll vi på med rätt sak i år. Vi har gynnats av att människor har velat handla lokalt.

  LÄS OCKSÅ: Ny odling i gamla stallet blev nystart LÄS OCKSÅ: Att våga bromsa blev vägen framåtLÄS OCKSÅ: Klirr i kassan för gårdsbutiker i år

  SE MER: Hör hur tankarna gick på gården vid besöket våren 2020

  ÖSTERBY GÅRD I SIGTUNA

  Producerar hästfoder i småbal och storbal och olika sorters hösilage. Odlar spannmål.

  Driver maskinstationsverksamhet med olika maskintjänster, bland annat inom hästgödselhantering.

  Driver gårdsbutik och gårdscafé sedan 2016 och säljer kött, köttlådor, charkprodukter, skinn och egna teblandningar med mera. Säljer råvaror och produkter från flera olika gårdar i närområdet.

  Växtodling: Totalt brukas 470 hektar. Äger 50 hektar och 220 hektar är arrende och ca 200 hektar är skötselavtal.

  Odlar nu 100 hektar höstvete, 75 hektar vårkorn och 10 hektar raps och 15 hektar havre. Vall och beten omfattar 220 hektar och 50 hektar ligger i träda.

  Djurproduktion: På gården finns ett 70-tal herefordkor och simmentalkorsningar och en besättning med blandrasfår. Gården har även en mindre grupp höns och kaniner.

  Slaktar kvigor och stutar vid två år. Stallet är anpassat för att kunna slakta två djur i månaden till gårdsbutiken. Målsättningen är att bygga ett till stall på sikt om efterfrågan är stabil.

  Bygger ut fårhuset för att få plats för 60 tackor.

  EKONOMI

  Omsättning 2019: Cirka 8,5 miljoner kronor.

  Resultat 2019: Cirka 700 000 kronor. Gården drivs som enskild firma.

  Senaste investeringar: Hösten/vintern 2017 stod gårdens nya lösdriftshall för nötkreaturen klar. Dikostallet är dimensionerat för 24 dikor och även plats för avkommor till 24 månaders ålder. Stallet har plats för drygt 70 djur.

  Antal anställda: Förutom Saga och Kristian har gården två heltidsanställda, samt extrapersonal till butiken vid behov.

  Så slog pandemin mot lantbruket – del 1 av 4

  I en artikelserie om fyra delar tittar ATL närmare på hur coronapandemin har påverkat företagare inom lantbrukets olika näringsgrenar. I dag: Animalieproduktion.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen