Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 augusti 2020

  Rekorddyrt lamm sålt för 4,2 miljoner kronor

  Utgångspriset för texel-lammet var 121 000 kronor – men klubban föll inte förrän vid 4,2 miljoner kronor. Summan som bytte händer på auktion i Skottland uppges vara rekordhög.

   Lammet på bilden är från ön Texel, men har i övrigt inget med texten att göra. För att se det verkliga rekordlammet, klicka i länkarna som finns i texten.
  Lammet på bilden är från ön Texel, men har i övrigt inget med texten att göra. För att se det verkliga rekordlammet, klicka i länkarna som finns i texten. FOTO: Mostphotos

  Texel-lammet har fått namnet Double Diamond; ett namn som avspeglas i dess värde. Det var vid den skotska nationella texel-auktionen som priset skenade iväg. Utgångssumman för bagglammet var 121 000 kronor, men utvecklades till en hetsig budgivning mellan olika konsortier.

  Det vinnande budet gjordes av tre köpare som gått tillsammans, och priset är enligt Texel Sheep Societys hemsida ”ett nytt rekord i Storbritannien och i världen”.

  Embryoavel

  Double Diamond är ett embryoavlat lamm. En talesperson för Texel Sheep society berättar vad det innebär för tidningen The Independent.

  Se bild på lammet i fråga genom att klicka här.

  ”Ett embryoavlat lamm är resultat av embryotransfer, en sorts IVF, där tackan insemineras artificiellt och embryona samlas in sex dagar senare. Därefter inplanteras de hos surrogatmammor”, säger talespersonen.

  “Det görs för att maximera den genetiska utvecklingen inom en flock genom att maximera antalet gener från de bästa djuren”, står det vidare att läsa i The Independent.

  Tidigare rekord från 2009

  Det tidigare rekordpriset på lamm var 2,7 miljoner. Köparen fick ett åtta månader gammalt texel-lamm för den summan år 2009.

  Texelfåret har sitt ursprung på ön Texel i Nederländerna och uppskattas bland brittiska bönder för sin goda köttkvalitet.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen