Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 augusti

  Rekordår för hjortronen – nu måste de plockas fort

  Det blir ett rekordår för hjortronen. Nu gäller det bara att någon ger sig ut i skogen och plockar dem när hälften av de thailändska bärplockarna uteblir.

  – Det lyser gult överallt på myrarna, säger bärplockare Eskil Lugnet i byn Vojakkala utanför Haparanda.

   Bäruppköpare har uppmanat att svenskar i större utsträckning ska ge sig ut i skogen och plocka hjortron.
  Bäruppköpare har uppmanat att svenskar i större utsträckning ska ge sig ut i skogen och plocka hjortron. FOTO: Ulrika Vallgårda

  I vanliga fall kommer 6 000 thailändska bärplockare till Sverige. I år blir det som mest hälften, cirka 3 000, på grund av coronapandemin. Samtidigt är det ett riktigt bra hjortronår. Bäruppköpare har uppmanat att även svenskar i större utsträckning ska ge sig ut i skogen och plocka. Något som verkar ha hörsammats.

  – Vi ser en tendens att fler svenskar är ute i skogen och plockar och säljer till oss. Vi tycker att det är en trevlig trend för i år behöver vi alla plockare vi kan få, säger Tommy Innala på bärföretaget Polarica i Haparanda.

  Som finast just nu

  I vanliga fall tar Polarica emot 1 000 bärplockare från Thailand, nu väntas som mest några hundra. Samtidigt måste hjortronen plockas nu på en gång.

  – En del börjar plocka hjortronen redan i mitten av juli men de är som absolut finast nu, säger Eskil Lugnet.

  Han är 70 år gammal och han tycker att det mest är människor i hans ålder som är ute i skogen.

  – De som är i mina barns ålder plockar mest till husbehov och de unga plockar inte alls för det går inte att plocka bär med en hand, man måste hålla hinken i den ena, och de kan ju aldrig släppa mobiltelefonen, skämtar han.

  Åkerbär ger bra pris

   Eskil Lugnet plockar hjortron.
  Eskil Lugnet plockar hjortron. FOTO: Erik Lugnet

  Och för den som inte är van kan hjortronmyrens alla mygg upplevas som enormt besvärande. Men Eskil Lugnet är ute i skogen varje dag.

  – Ett sådant här år är det väldigt roligt att plocka när det är fullt med hjortron överallt. Nu har cirka en tredjedel hunnit plockas, men det finns så det räcker till för alla kvar i skogen. Det har varit lagom med regn och lagom med sol och varken för varmt eller kallt när bären mognade. Det har varit normalt väder för Norrbotten och det har gynnat bären, säger han.

  På Polarica har man även fått in en del av de små åkerbären från byarna runt Haparanda. För dem ligger kilopriset på hela 320 kronor, medan Polarica betalar 80 kronor kilot för hjortronen.

  Snart dags för blåbär

  – Det har funnits en rädsla att det är svårt att hitta åkerbär när dikesrenarna vid ängarna växer igen, men det är ändå en del som har plockat åkerbär. Nu får vi hoppas att den här tendensen att fler är ute och plockar håller i sig även när det är dags att börja plocka blåbär här i början av augusti, säger Tommy Innala på Polarica.

  Men att hålla thailändarnas arbetstakt på 100 liter bär per dag, klarar ingen annan.

  – De är flinka och snabba och är här för att jobba, så det går inte att tävla med dem, avslutar Eskil Lugnet.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen