Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 31 augusti 2019

  Efterfrågan på rapsutsäde ökar stort

  Efter en rekordstor rapsskörd ökar sådden. Utsädeshandeln indikerar en klar uppgång i försäljningen samtidigt som nya odlare har tillkommit.

   Rapsfält i Östergötland.
  Rapsfält i Östergötland. FOTO: TT

  Intresset för att odla raps ökar i Sverige. Handeln med utsäde har tagit fart och marknadsledaren Lantmännen Lantbruk ser en uppgång med 10 procent jämfört med i fjol.

  Det skulle kunna indikera en lika stor uppgång arealmässigt om allt går i backen i år, enligt Maria Norén, marknadschef Utsäde på Lantmännen.

  – Jag tror att många rapsodlare haft ett bra år avkastningsmässigt. Priserna är bra både på det som säljs i år och det som säljs nästa år. Dessutom tror jag att inte att det stod särskilt mycket utsäde kvar ute på gårdarna eftersom det var en stor sådd också i fjol, säger hon.

   Maria Norén, marknadschef Utsäde Lantmännen.
  Maria Norén, marknadschef Utsäde Lantmännen. FOTO: Lantmännen

  Kraftigast i söder

  Försäljningen har gått bra över hela Sverige men det är framför allt i de södra delarna av landet, Skåne, Halland och Kalmarområdet, som ökningen varit kraftigast. Det har också skett en viss uppgång i försäljningen i västra Sverige medan nivån har varit stabil i Mälardalen och östra Sverige, enligt Maria Norén.

  Även övriga utsädeshandlare delar bilden av ökad efterfrågan på rapsutsäde. Svenska Foder noterar en uppgång på kring 5 procent utslaget över hela landet.

  – Vi hade en riktigt bra försäljning av utsäde redan i fjol men även i år satsar folk på raps, det märks tydligt i våra försäljningssiffror, säger Niklas Ingvarsson, utsädeschef på Svenska Foder.

   Niklas Ingvarsson produktchef för utsäde på Svenska Foder.
  Niklas Ingvarsson produktchef för utsäde på Svenska Foder. FOTO: Tove Nilsson

  Hybriden på väg ta över

  Även nischspelaren Skånefrö noterar att intresset varit stort i år.

  – Försäljningen är lite bättre än i fjol men innan det är klart kan jag inte ha någon uppfattning om hur stor ökningen är. Enligt de signaler jag fått är det god försäljning överallt, säger Klas-Göran Henriksson, försäljningschef på Skånefrö.

  Trendmässigt håller hybridrapsen på att tränga ut linjerapsen.

  – Det är en utveckling vi sett i flera år som bara blir starkare. Vi har en ökning på hybridrapssorterna med 12 procent i år medan linjesorterna fortsätter att krympa, säger Maria Norén på Lantmännen.

  Hon menar att hybridsorterna gjort att tiden för sådd vidgats, åtminstone i södra Sverige.

  – Väljer du en snabbväxande sort finns goda möjligheter att så senare och ändå få en bra etablering inför vintern. Det kan ha bidragit till att öka intresset för att odla raps, säger Maria Norén.

   Albin Gunnarsson, Sveriges Frö- och oljeväxtodlare.
  Albin Gunnarsson, Sveriges Frö- och oljeväxtodlare. FOTO: Malin Eborn

  Hoppas på ökat intresse

  Branschföreningen Sveriges Frö- och oljeväxtodlare hoppas att intresset för rapsodling ska växa i kapp efterfrågan på svensk raps.

  – Optimismen är stor i odlarkåren just nu. Många har tagit chansen att så höstraps och det kan vara en rekordareal på gång i år. Vi lämnar ett bra rapsår och det känns som vi fått en bra början på nästa, säger Albin Gunnarsson, expert på oljeväxter hos Sveriges Frö- och oljeväxtodlare.

  Han ser att det finns en ökad efterfrågan på svensk raps men tror samtidigt att det kan vara svårt för befintliga odlare att öka arealen mer än marginellt.

  – Ska vi lyfta den svenska rapsarealen måste vi få in nya odlare som vill prova på. Det har tillkommit flera i år men inte i den omfattning vi skulle önska. Efterfrågan på råvaran finns. Det är till exempel ett oerhört sug efter biodiesel, säger Albin Gunnarsson.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen