Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 januari 2017

  Rekord för ekoförsäljningen

  Försäljningen av ekologiska* livsmedel ökade under 2016 med 3,9 miljarder kronor till 25,4 miljarder kronor, uppger Ekoweb i en ny rapport.

  FOTO: Ann Lindén

  Totalt ökade andelen ekologiska livsmedel från 7,7 till 8,7 procent av den totala livsmedelsförsäljningen.

  Under 2016 har prisnivåerna i princip legat stilla, med undantag för nötkött.

  Som anledning till att priserna legat still, trots råvarubrist och hög efterfrågan, beror enligt Ekoweb på att alla aktörer i detaljhandeln ökar sitt sortiment av egna märkesvaror, EMV, på ekosidan.

  Ökade andelen

  EMV-produkter ligger cirka 10 procent lägre i pris än motsvarande produkt som inte är EMV.

  ”Den ökade andelen EMV och lägre råvarupris på KRAV-mjölken, där grundpriset följt med i den konventionella nedgången trots stigande efterfrågan och brist i såväl Sverige som i Europa, är också faktorer som påverkat hämmande på värdeökningen i handeln under 2016”, säger Cecilia Ryegård, chefsanalytiker, Ekoweb, i ett pressmeddelande.

  Behöver importera

  Det har varit och är brist på svensk råvara under perioder vad gäller bland annat mjölk, spannmål, ägg och kött. Enligt Ekoweb behöver man importera minst 60 000 ton ekologisk spannmål för att klara den svenska marknadens behov fram till nästa skörd.

  Inom offentlig sektor uppgår den ekologiska livsmedelsandelen till 32 procent, enligt preliminära siffror.

  * Fotnot. I siffrorna ingår försäljningen av EU-ekologiska och Krav-märkta produkter.

  Relaterade artiklar

  Till toppen