Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 december 2020

  Rekonstruktören: Kyrkan borde visa större omsorg

  Bolaget som drev Glostorps gård hade inte behövt gå i konkurs. Det menar rekonstruktören David Svenn.

  Göteborgs stift betalade med all sannolikhet för mycket när gården köptes. Sedan arrenderades det också annan mark för stora pengar för att Glostorp skulle få tillräckligt mycket areal för driften. Vilket M&T Mjölk AB skulle finansiera, anser David Svenn som skötte rekonstruktionen:

  – De skulle helt enkelt betala Göteborgs stifts dåliga affär.

   David Svenn.
  David Svenn. FOTO: Anno Advokatbyrå

  Men när konkursen kom avbröts rekonstruktionsarbetet.

  – Men den var inte nödvändig. Det hade gått att överleva på gården, kanske med mindre justeringar av driften, säger David Svenn.

  En annan faktor som ställer till det rejält är att det inte finns några papper på vad som är sagt mellan paret Malmkvist och Göteborgs stift.

  – Jag har en viss förståelse för att en lantbrukare som vill att det ska gå fort och inte har kontakter eller bra rådgivare, kan göra så här. Men kyrkan, som är en så stor markägare, borde visa större omsorg om sina lantbrukare och åtminstone se till att de har det grundläggande skydd som ett arrendekontrakt innebär, säger David Svenn.

  LÄS MER OM GLOSTORP:Efter tvisten – nu går de i konkursStiftet: ”Vi var inte överens överhuvudtaget”Sveriges Jordbruksarrendatorer: ”Riktigt illa”Mjölkbönder i tvist med Svenska kyrkanFembarnsfamilj tog över storgårdenMjölkgård i konkurs efter bankens nej

  Rekonstruktionen

  • Rekonstruktionen av M&T Mjölk AB inleddes i mitten av juni i år.

  • Ett företag som har likviditetsproblem kan ansöka om att få rekonstruktion hos tingsrätten. Då utses en rekonstruktör som ska hjälpa företaget. En ofta använd metod är att fordringarna skrivs av men att minst 25 procent ska betalas. De som är skyldiga bolaget pengar får ta ställning om de godkänner upplägget. Vilket de i regel gör eftersom alternativet i regel är en konkurs där de inte får några pengar alls.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen