Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 maj 2018

  Rekonstruktion kan rädda gården från konkurs

  Rekonstruktion vara ett alternativ till personlig konkurs för en lantbrukare. ­– Det är ett bra sätt att rädda värden, men en sällan prövad väg, säger Erik Osvald på Ackordscentralen.

   En rekonstruktion kräver att det finns en verksamhet som kan göras vinstgivande på sikt, anser Erik Osvald på Ackordscentralen.
  En rekonstruktion kräver att det finns en verksamhet som kan göras vinstgivande på sikt, anser Erik Osvald på Ackordscentralen.

  Men hjälp av en rekonstruktör och konsulter ser man i rekonstruktionen till att avveckla olönsamma delar av verksamheten.

  – Förhoppningsvis har man en i botten sund verksamhet som skulle kunna bli vinstgivande om man bara kunde skala bort allt det som gör att verksamheten visar röda siffror, säger Erik Osvald.

  I rekonstruktionen blir de oprioriterade skulderna avskrivna mycket kraftigt. Men de stora banklånen på gården finns dock kvar.

  – En rekonstruktion är mycket tuff för lantbrukaren, men alternativet, personlig konkurs är mycket sämre, för alla, säger Erik Osvald.

  Skademinimering

  Jordförvärvslagen och i viss mån även skatteregler leder till att lantbruk oftast drivs som enskild firma. Fastigheten är bunden vid personer, som måste ta personliga lån för att finansiera sin näringsverksamhet.

  Vid konkurs i ett aktiebolag blir skadorna begränsade om säkerheterna ägs av bolaget. Men vid en konkurs i en enskild firma blir konsekvenserna förödande. Det blir också personlig konkurs och lantbrukaren förlorar allt men får behålla skulderna.

  ATL har läst en förvaltarberättelse om ett par grisbönder som drabbats mycket hårt. När konkursen var ett faktum hade den enskilda firman tillgångar på 23 miljoner kronor, men skulder på 49 miljoner kronor.

  Nya lån

  Eftersom stallet var fullt med grisar var det bråttom att hitta någon som ville ta över, och gården fick säljas till ett lägre pris än vid vanliga försäljningar. Grisbönderna och föräldrarna fick lämna gården och flytta. Skulderna finns kvar.

  För att rekonstruktionen ska lyckas gäller det också att ha med sig banken. Oftast krävs det att banken ställer upp med nya lån för att rekonstruktionen ska bli lyckad. Intjäningen är i början inte tillräcklig för att bygga upp likviditet och betala ackordslikviden.

  Eriks Osvald konstaterar att rekonstruktion av enskilda firmor, som Gräne fjäderfä, är mycket ovanligt. Men han tycker att det är en väg som man borde pröva mer i framtiden.

  – Jag tror att rekonstruktionerna skulle kunna öka något i framtiden, och jag tycker det är ett bra sätt att rädda värden, men det måste finnas en verksamhet som kan göras vinstgivande på sikt och det måste finnas ett ömsesidigt förtroende mellan banken och lantbrukaren samt förstås även tilltänkt rekonstruktör.

  LÄS OCKSÅ: Rekonstruktionen räddade hans firmaLÄS OCKSÅ: Så undviker du konkurs när företaget krisarLÄS OCKSÅ: Färre konkurser – än så länge

  Till toppen