Rätt arbetssätt ger ekonomi i rekoförsäljning
Att som bonde sälja direkt till kunder via rekoringar kräver en hel del arbetsinsatser. Men för den som hittar sin nisch och rätt rutiner går det att få god ekonomi i det. Ida Baaring har länge levererat köttlådor till kunder – nu säljer hon mer via rekoringar.
Den ko-målade kylbilen med företagets logotyp ”Idas Köttlåda”, står på gården kopplad till vägguttaget. I lastutrymmet förbereder Ida Baaring kvällens leverans till rekoringen i Höör. Kunderna har gjort beställningarna via rekoringens Facebooksida.
– Nu har jag packat en beställning här. Då ska jag också meddela den summan till kunden, så att det är betalt innan utlämningen i kväll, säger Ida Baaring och knappar in ett meddelande till kunden i mobilen.
Betalningen kommer via Swish, Ida skriver ut ett kvitto och fäster på påsen med varorna.
Hon säljer via sju rekoringar. De flesta finns i närområdet. Det är en del pyssel med beställningar, kommunikation med kunder och att marknadsföra sig rätt. Bland annat har hon fått lära sig vad som avgör hur Facebooks algoritmer väljer att visa hennes inlägg i rekoringens och kundernas facebookflöden.
Tar tid att bli lönsamt
I år har hon sett ett stort uppsving för sin försäljning via rekoringarna.
– Det har ändrat sig jättemycket. I början av året sålde jag mera genom köttlådor, kanske 60/40. Men nu är det snarare tvärtom. Nu är jag också inarbetad på så många ställen. I början fick jag vara med fast jag inte sålde så mycket. Så det var en tid då det kanske inte lönade sig så bra.
Kvart i sex på kvällen svänger hon in med kylbilen på en pendlarparkering i Höör. Den här kvällen finns 35 olika producenter på plats för att mellan 18.00 och 18.30 lämna ut sina produkter under de orangea gatlyktorna.
LÄS OCKSÅ: Rekoring polisanmäldes för brott
För att klara utlämningen på ett coronasäkert sätt står Ida Baaring kvar i lastutrymmet med dörren öppen. Påsarna med kundernas beställningar läggs i en plastback på golvet och skjuts fram mot dörröppningen.
Kunden: ”Viktigt att det är nära”
Roger Christensen är en av kunderna ikväll. Valet att handla via rekoring är ingen slump.
– Dels för att man gynnar det lokala, de som satsar på att producera mat häromkring. Dels att det är ganska transparent. Jag har tittat på Idas hemsida någon gång, där hon visar hur hela produktionen går till. Kedjan är kortare från producenten till mig.
Olivia Magnusson från Höör är en annan av kvällens kunder.
– Det viktigaste för mig är att djuren har det bra. Därför värdesätter jag att Ida lägger upp filmer som man kan se det. Att det är nära är också viktigt.
Vad blev det i påsen idag?
– Idag blev det en njure till min hund och ett kilo köttfärs.
Att lite ovanligare detaljer också säljs via rekoringarna har Ida Baaring upptäckt.
– Jag säljer nästan alla inälvor nu. Det har jag inte gjort innan. Det är många som vill köpa lever, njure och hjärta, så det är roligt.
Att hon själv har full kontroll på produktionen, och kan dela med sig av vad som händer på gården, till och med kring enskilda djur, är en nyckelfaktor i hela affärsidén.
– Det är lite det man betalar för. Allt kommer från samma ställe och jag kan svara på alla frågor som kunderna har.
LÄS OCKSÅ: Satsar på häst i köttlådorna.
Högre intäkt per djur
Hon lägger så klart mera tid per djur jämfört med om hon inte gjorde några återtag, men får också högre intäkt per djur. Hon ser det som att djuren fortsätter att ge gården sysselsättning och inkomst även efter slakt.
För att hitta rätt prisnivå har hon både tittat på vad slakteriet tar om de säljer hennes kött, vad andra producenter tar och vad hon själv vill ha betalt för sitt arbete.
– Man vill inte vara för dyr och inte för billig, och så vill man ju ha något över. Sedan får man anpassa lite efter säsong. Det handlar om tillgång och efterfrågan.
Men att få det ekonomiska att snurra är inte den enda belöningen.
– Jag brinner ju för att djuren ska ha det bra. Sedan, precis som med köttlådorna, att jag träffar kunderna direkt.
Fakta: Idas köttlåda
Ida Baaring säljer sedan sju år tillbaka köttlådor som hon själv levererar till kundernas dörr i stora delar av Skåne. Företaget drivs i nära samarbete med maken Bengt Fagers lantbruksföretag med djuruppfödning och 45 hektar vallodling och betesmark i Rolsberga, Höörs kommun.
Kalvarna kommer dels från den egna besättningen, dels från två andra lantbruk i närheten. De föds upp på gården, helt och hållet utfodrade av det gården producerar.
Förutom köttproduktion har Ida Baaring produktion av hö till häst och smådjur.
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.