Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 december 2020

  Rätt arbetssätt ger ekonomi i rekoförsäljning

  Höör

  Att som bonde sälja direkt till kunder via rekoringar kräver en hel del arbetsinsatser. Men för den som hittar sin nisch och rätt rutiner går det att få god ekonomi i det. Ida Baaring har länge levererat köttlådor till kunder – nu säljer hon mer via rekoringar.

  Den ko-målade kylbilen med företagets logotyp ”Idas Köttlåda”, står på gården kopplad till vägguttaget. I lastutrymmet förbereder Ida Baaring kvällens leverans till rekoringen i Höör. Kunderna har gjort beställningarna via rekoringens Facebooksida.

  – Nu har jag packat en beställning här. Då ska jag också meddela den summan till kunden, så att det är betalt innan utlämningen i kväll, säger Ida Baaring och knappar in ett meddelande till kunden i mobilen.

  Betalningen kommer via Swish, Ida skriver ut ett kvitto och fäster på påsen med varorna.

   Ida Baaring.
  Ida Baaring. FOTO: Hans Dahlgren
   Förberedelser. Före utlämningen ska allt packas i påsar. Ida Baaring har mest färska produkter men vissa produkter är frysta.
  Förberedelser. Före utlämningen ska allt packas i påsar. Ida Baaring har mest färska produkter men vissa produkter är frysta. FOTO: Hans Dahlgren

  Hon säljer via sju rekoringar. De flesta finns i närområdet. Det är en del pyssel med beställningar, kommunikation med kunder och att marknadsföra sig rätt. Bland annat har hon fått lära sig vad som avgör hur Facebooks algoritmer väljer att visa hennes inlägg i rekoringens och kundernas facebookflöden.

   Förbetalt. Kunderna får meddelande om priset och ska betala via Swish före utlämningen.
  Förbetalt. Kunderna får meddelande om priset och ska betala via Swish före utlämningen. FOTO: Hans Dahlgren

  Tar tid att bli lönsamt

  I år har hon sett ett stort uppsving för sin försäljning via rekoringarna.

  – Det har ändrat sig jättemycket. I början av året sålde jag mera genom köttlådor, kanske 60/40. Men nu är det snarare tvärtom. Nu är jag också inarbetad på så många ställen. I början fick jag vara med fast jag inte sålde så mycket. Så det var en tid då det kanske inte lönade sig så bra.

   Kvitto. Med en liten trådlös skrivare skrivs kvitton ut och fästs på varje påse.
  Kvitto. Med en liten trådlös skrivare skrivs kvitton ut och fästs på varje påse. FOTO: Hans Dahlgren
   Olika. De flesta djur är blandningar med antingen simmental eller angus, men det finns också några mindre dexter på gården.
  Olika. De flesta djur är blandningar med antingen simmental eller angus, men det finns också några mindre dexter på gården. FOTO: Hans Dahlgren

  Kvart i sex på kvällen svänger hon in med kylbilen på en pendlarparkering i Höör. Den här kvällen finns 35 olika producenter på plats för att mellan 18.00 och 18.30 lämna ut sina produkter under de orangea gatlyktorna.

  LÄS OCKSÅ: Rekoring polisanmäldes för brott

  För att klara utlämningen på ett coronasäkert sätt står Ida Baaring kvar i lastutrymmet med dörren öppen. Påsarna med kundernas beställningar läggs i en plastback på golvet och skjuts fram mot dörröppningen.

   Reko-affärer. Med bra rutiner och kommunikation med kundkretsen går det att få god ekonomi i försäljningen via reko-ringar. ”Mitt mål är att det ska vara lite exklusivt. Vi har inte så mycket djur. Jag kan slaktar två i månaden året om, men jag har inte mer. Det viktigaste för mig är att de mår bra”, säger Ida Baaring som driver Idas Köttlåda i Skåne.
  Reko-affärer. Med bra rutiner och kommunikation med kundkretsen går det att få god ekonomi i försäljningen via reko-ringar. ”Mitt mål är att det ska vara lite exklusivt. Vi har inte så mycket djur. Jag kan slaktar två i månaden året om, men jag har inte mer. Det viktigaste för mig är att de mår bra”, säger Ida Baaring som driver Idas Köttlåda i Skåne. FOTO: Hans Dahlgren
   Utlämning. På pendlarparkeringen i Höör förbereder Ida Baaring innan kunderna kommer.
  Utlämning. På pendlarparkeringen i Höör förbereder Ida Baaring innan kunderna kommer. FOTO: Hans Dahlgren
   Hektiskt. Under en hektisk halvtimme går kunderna runt bland de 35 producenterna och hämtar ut sina varor.
  Hektiskt. Under en hektisk halvtimme går kunderna runt bland de 35 producenterna och hämtar ut sina varor. FOTO: Hans Dahlgren
   Koll. Några frivilliga funktionärer finns på plats för att se till så att allt flyter på som det ska.
  Koll. Några frivilliga funktionärer finns på plats för att se till så att allt flyter på som det ska. FOTO: Hans Dahlgren

  Kunden: ”Viktigt att det är nära”

  Roger Christensen är en av kunderna ikväll. Valet att handla via rekoring är ingen slump.

  – Dels för att man gynnar det lokala, de som satsar på att producera mat häromkring. Dels att det är ganska transparent. Jag har tittat på Idas hemsida någon gång, där hon visar hur hela produktionen går till. Kedjan är kortare från producenten till mig.

   Roger Christensen handlar för första gången av Idas Köttlåda.
  Roger Christensen handlar för första gången av Idas Köttlåda. FOTO: Hans Dahlgren

  Olivia Magnusson från Höör är en annan av kvällens kunder.

  – Det viktigaste för mig är att djuren har det bra. Därför värdesätter jag att Ida lägger upp filmer som man kan se det. Att det är nära är också viktigt.

  Vad blev det i påsen idag?

  – Idag blev det en njure till min hund och ett kilo köttfärs.

  Att lite ovanligare detaljer också säljs via rekoringarna har Ida Baaring upptäckt.

  – Jag säljer nästan alla inälvor nu. Det har jag inte gjort innan. Det är många som vill köpa lever, njure och hjärta, så det är roligt.

   Missar. En kund hade missat tiden för utlämning, vilket händer ibland. Då får Ida Baaring ringa och påminna, och så blir det en stunds väntan.
  Missar. En kund hade missat tiden för utlämning, vilket händer ibland. Då får Ida Baaring ringa och påminna, och så blir det en stunds väntan. FOTO: Hans Dahlgren

  Att hon själv har full kontroll på produktionen, och kan dela med sig av vad som händer på gården, till och med kring enskilda djur, är en nyckelfaktor i hela affärsidén.

  – Det är lite det man betalar för. Allt kommer från samma ställe och jag kan svara på alla frågor som kunderna har.

  LÄS OCKSÅ: Satsar på häst i köttlådorna.

  Högre intäkt per djur

  Hon lägger så klart mera tid per djur jämfört med om hon inte gjorde några återtag, men får också högre intäkt per djur. Hon ser det som att djuren fortsätter att ge gården sysselsättning och inkomst även efter slakt.

   Coronasäkring. Med pandemiutbrottet har också rutinerna ändrats vid utlämningen. Ida Baaring löser det genom att ställa varorna i en plastback som hon skjuter fram till dörren.
  Coronasäkring. Med pandemiutbrottet har också rutinerna ändrats vid utlämningen. Ida Baaring löser det genom att ställa varorna i en plastback som hon skjuter fram till dörren. FOTO: Hans Dahlgren

  För att hitta rätt prisnivå har hon både tittat på vad slakteriet tar om de säljer hennes kött, vad andra producenter tar och vad hon själv vill ha betalt för sitt arbete.

  – Man vill inte vara för dyr och inte för billig, och så vill man ju ha något över. Sedan får man anpassa lite efter säsong. Det handlar om tillgång och efterfrågan.

  Men att få det ekonomiska att snurra är inte den enda belöningen.

  – Jag brinner ju för att djuren ska ha det bra. Sedan, precis som med köttlådorna, att jag träffar kunderna direkt.

   Öppenhet. Live-kameran som brukar filma 24 timmar om dygnet har bjudit tittarna på lite action. ”Vi har en ko som heter Lotta. Hon har kalvat live tre gånger. Det var roligt och det fick jag också kommentarer på”, säger Ida Baaring.
  Öppenhet. Live-kameran som brukar filma 24 timmar om dygnet har bjudit tittarna på lite action. ”Vi har en ko som heter Lotta. Hon har kalvat live tre gånger. Det var roligt och det fick jag också kommentarer på”, säger Ida Baaring. FOTO: Hans Dahlgren

  Fakta: Idas köttlåda

  Ida Baaring säljer sedan sju år tillbaka köttlådor som hon själv levererar till kundernas dörr i stora delar av Skåne. Företaget drivs i nära samarbete med maken Bengt Fagers lantbruksföretag med djuruppfödning och 45 hektar vallodling och betesmark i Rolsberga, Höörs kommun.

  Kalvarna kommer dels från den egna besättningen, dels från två andra lantbruk i närheten. De föds upp på gården, helt och hållet utfodrade av det gården producerar.

  Förutom köttproduktion har Ida Baaring produktion av hö till häst och smådjur.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen