Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 december 2016

  Rejäl höjning för italiensk mjölk

  Italiens jordbruksorganisationer och Lactalis har slutit ett nytt avtal om mjölkpriserna. Priserna höjs rejält, men många bönder är ändå kritiska till de nya priserna.

  FOTO: Mostphotos

  Italiens bönder har under hösten sålt sin mjölk för 30 cents (cirka 2,90 kronor) till Lactalis. Det nya avtalet innebär att de får 37 cents i januari (3,61 kronor), 38 cents i februari (3,71 kronor) och 39 cents i mars och april (3,81 kronor).

  – Helt klart bättre än nu, eftersom bönderna, inklusive mig själv, har tvingats öka checkkrediter eller ta nya lån bara för att överleva med de nuvarande priserna. 37 cents räcker för att täcka kostnaderna, men om vi ska få pengar till investeringar måste vi ha minst 40 cents per liter (3,90 kronor), säger mjölkbonden Damiano Brembati som säljer till Lactalis.

  – Plus att vi behöver bra priser hela nästa år om vi ska komma på fötter igen efter detta katastrofår, konstaterar han.

  Baseras på EU:s medelpris

  Det nya avtalet innebär att priserna kommer att basera sig till två tredjedelar på medelpriset i EU, och till en tredjedel på priset för mjölken som används till att göra Grana Padana, den italienska lagrade osten som mest används som riven.

  Det bestäms också att förhandlingarna om ett nytt avtal kommer att börja innan detta gått ut, något som Lactalis hittills vägrat att göra.

  I nivå med Nederländerna

  Jordbruksorganisationernas uttalanden om att priserna höjts tack vare den nya italienska lagen om att alla mat ska ha etiketter som visar ursprungsland på huvudingredienserna, är Damiano tveksam till.

  – Vi ligger ungefär på samma nivå som Nederländerna, där mjölkbönderna just nu får 37,5 cents per liter, plus att större delen av avtalets prissättning bygger på EU-priser, inte de italienska. Vår förhoppning är att den nya lagen däremot kan ge utslag på sikt, förklarar han.

  Kan inte vägra mottagande

  En annan nyhet med avtalet är att Lactalis inte längre kan vägra att ta emot all mjölk från bönderna. Det enda bönderna måste göra är meddela företaget hur stor mjölkproduktion de kommer att ha nästa år.

  Avtalet ligger till grund för mjölkpriserna i hela Italien, eftersom Lactalis är den viktigaste enskilda uppköparen. Alla jordbruksorganisationer har uttalat sig positivt om det.

  Relaterade artiklar

  Till toppen