Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 november 2019

  Regnkatastrof i Italien kostar lantbruket en miljard

  Florens.

  Det är inte bara Venedig som drabbats av översvämningarna i Italien. Jordbruket har fått skador på minst en miljard kronor, troligen betydligt mer. Bonden Alberto Zambon har fått sina potatisfält förstörda av vattnet.

   ”Än har vattnet inte dragit sig undan, så vi kan inte se vilka skador fälten fått”, säger potatisodlaren Alberto Zambon.
  ”Än har vattnet inte dragit sig undan, så vi kan inte se vilka skador fälten fått”, säger potatisodlaren Alberto Zambon. FOTO: Privat

  Översvämmade fält, drunknade djur, foder förstört och byggnader skadade. Det är allvarliga skador som det italienska jordbruket fått under de senaste dagarnas kraftiga regn.

  Alberto Zambon odlar främst potatis i närheten av Bologna i norra Italien. Alla de tjugo hektar han skulle sätta potatis på i mars ligger under vatten. Det innebär att han sannolikt inte kan använda någon av dem.

  – Än har vattnet inte dragit sig undan, så vi kan inte se vilka skador fälten fått. Redan nu vet vi att vattnet antingen dragit med sig det översta lagret brukbar jord, eller att det fyllt fälten med obrukbar lera, förklarar han för ATL.

  Här är Alberto Zambons egna filmklipp. I klippet säger han: ”Filippo, vattnet har redan börjat dra sig tillbaka. Tänk dig hur det såg ut i går eftermiddag!”

   Det italienska jordbruket har fått skador på minst en miljard kronor, troligen betydligt mer.
  Det italienska jordbruket har fått skador på minst en miljard kronor, troligen betydligt mer. FOTO: Privat

  Han är fortfarande chockad över den kraft vattnet har.

  – Jag trodde faktiskt inte att vattnet skulle kunna välta stora gascisterner, eller gräva enorma hål i marken. Än så länge vet jag inte heller vad vattnet släpat med sig på mina marker. Jag har aldrig sett något liknande, konstaterar han uppgivet.

  Ovädret slog till på olika ställen över hela Italien. I Toscana fick flera bönder enorma skador på sina byggnader när en tromb drog fram. Även i Apulien, på Italiens ”klack”, fick bönderna stora skador av hårda vindar.

  I hela nordöstra Italien har översvämningarna förstört odlingar och fält, samtidigt som många förlorat djur under de häftiga översvämningarna. Även runt Rom har jordbruket drabbats hårt, liksom apelsinodlingarna på Sicilien.

   Ovädret slog till på olika ställen över hela Italien. I Toscana fick flera bönder enorma skador på sina byggnader när en tromb drog fram. Även i Apulien, på Italiens ”klack”, fick bönderna stora skador av hårda vindar.
  Ovädret slog till på olika ställen över hela Italien. I Toscana fick flera bönder enorma skador på sina byggnader när en tromb drog fram. Även i Apulien, på Italiens ”klack”, fick bönderna stora skador av hårda vindar. FOTO: Privat

  Den största jordbruksorganisationen Coldiretti räknar med att skadorna uppgår till minst en miljard kronor, men när vattnet drar sig undan är det troligt att siffran stiger betydligt. Hur mycket detta kommer att kosta bönderna beror också på hur mycket det kommer att regna de närmaste veckorna, eftersom det inte går att förbereda fälten för höstsådden, som redan är flera veckor försenad.

  Alberto Zambon anser sig trots allt vara lyckligt lottad. Många av bönderna i området har drabbats hårdare.

  – Vi har marker på andra ställen, som klarat sig undan vattnet. Även om vi inte kan odla potatis där, eftersom vi måste vänta fyra år innan vi planterar igen, kan vi åtminstone odla något, säger han.

  – Vi har grannar som har i princip alla sina tvåhundra hektar under vatten. Då blir det svårt att överleva. Detta är ett område där vi lever på potatisodling, och över tusen hektar ligger under vatten.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen