Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 juni

  Regnet kom i rättan tid för vintergrödorna

  CANBERRA.

  Nyligen var det fullkornsvecka i Australien. Invånarna uppmuntras till att äta mer fullkorn än vanligt. Något de gärna kan göra till en vana, för spannmålsproduktionen väntas att öka med över 50 procent.

   Skördat vete täckt med plast i Burren Junction, nordväst om Sydney. Arkivbild.
  Skördat vete täckt med plast i Burren Junction, nordväst om Sydney. Arkivbild. FOTO: David Gray

  Vintergrödorna, som i huvudsak består av vete, korn och raps, förutspås av Abares, Jordbruksdepartementets ekonomiska- och vetenskapliga del, att hamna på runt 44 miljoner ton. Det är en ökning med 53 procent, jämfört med föregående finansår.

  Säsongen för vintergrödorna börjar vanligtvis nära den röda dagen, Anzac Day, som infaller den 25 april varje år.

  – Vi fick mycket regn runt Anzac-dagen och det blev en bra början på säsongen, säger David McKeon, vd för Australiens spannmålsodlareförening, Grain Growers, i en radiointervju på 2GB.

  I Australien sås de flesta vintergrödorna från april fram till i slutet av juni. Dessa skördas sedan i huvudsak under våren och sommaren, det vill säga mellan oktober och januari.

  Pandemin ger nya utmaningar

  Runt 70 procent av landets vintergrödor går på export och fast det växer så det knakar i den australiska jorden, efter allt regn som fallit efter torkan, så har det dykt upp nya utmaningar i och med covid-19. I mitten av maj införde Kina nya handelstariffer på korn från Australien. De flesta bönderna hade redan sått sitt korn när tarifferna, som tillsammans går upp till runt 80 procent, trädde i kraft.

  – Tarifferna från Kina har fullständigt konkurrerat ut australiskt korn från den kinesiska marknaden, säger David McKeon till ATL.

  Siffror från Abares visar att under finansåret 2018/19 exporterades 2 508’ ton korn till Kina. Näst störst handelspartner för korn var Japan med 746’ ton och sedan kom Vietnam, med 393’ ton.

  Vill öka exporten

  Exportpriset för 20 ton korn, efter Kinas höga tariffer, sjönk från AU$320 (ca 2 000 SEK) till AU$240 (ca 1 500 SEK).

  Förr om åren var Saudiarabien en storköpare av australiskt korn. När exporten till Saudiarabien låg på topp, finansåret 2011/12, sändes 1 892’ ton till kungadömet. Jämför man med 2018/19 låg den exporten endast på 66’ ton.

  – Kornet till Saudiarabien var av sämre kvalitet och användes som foder i feedlots. Det vi producerar till Kina är av högre standard, så helst vill vi att det ska gå till matproduktion eller ölbryggning, förklarar David McKeon.

  Han säger vidare att landets olika spannmålsorganisationer arbetar med att öka exporten av korn till redan etablerade marknader som Japan, Vietnam och Sydkorea.

  – Vi har, med andra ord, länder att exportera vårt korn till, säger David McKeon.

  Faktarubrik

  Under finansåret 2020/21 (från 30 juni 2020 till 1 juli 2021) beräknas veteskörden att öka med 76 procent. Detta innebär att de australiska jordbrukarna kommer att producera 27 miljoner ton vete under 2020/21.

  Rapsproduktionen förväntas öka med 40 procent, till drygt tre miljoner ton.

  Korn förutspås att stiga med 17 procent, till elva miljoner ton.

  De australiska vintergrödorna är i huvudsak vete, korn och raps. Men kikärtor, bondbönor, ärtor, linser, lin, safflor, lupiner, havre och rågvete är också vintergrödor.

  Bruttovärdet för den australiska jordbrukssektorn steg med tre procent till AU$60 miljarder (385 miljarder SEK) under 2018/19, trots torkan i många delar av kontinenten. Ökningen beror till stor del på att delstaten Western Australia hade en rekordsäsong.

  Relaterade artiklar

  Till toppen