Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 september 2019

  Regnet får potatisen att ruttna bort

  Mellby

  De senaste sex veckorna har det lokalt kommit stora regnmängder i södra Halland. I flera potatisodlingar har vattnet inte hunnit sjunka undan utan står kvar i raderna medan potatisen ruttnar bort.

  Samtidigt ser kvaliteten bra ut på andra fält.

   Potatisodlaren Magnus Magnusson uppskattar att runt 10 procent av hans skörd har skadats av regnet.
  Potatisodlaren Magnus Magnusson uppskattar att runt 10 procent av hans skörd har skadats av regnet. FOTO: Mikael Gianuzzi

  Sedan början av augusti har det kommit runt 400 millimeter regn i ett smalt stråk längs kusten i södra Halland. På många håll har vattnet inte hunnit sjunka undan utan blivit stående i svackor och sänkor, som bara blivit större när nya regn kommit in.

  Beroende på sort klarar potatisen som mest två dygn under vatten innan den börjar ruttna. Den potatisen blir nu kvar i backen, men det mest oroväckande är om övrig potatis på samma fält tas upp och ruttnar i lager så att hela batchen fördärvas.

  – Just nu är det väldigt blött. Det är svårt att få en överblick över hur stora skadorna är i fält – jag skulle tro att det handlar om 10 procent av skörden men det kan också vara 5 eller 15 procent. Det ser vi när vi börjar plocka i det. Men jag kan konstatera att det kommer att bli en seg höst även om resten av skörden ser bra ut, säger Magnus Magnusson, som driver Sveriges största potatisodling på 530 hektar, utsprid mellan Halmstad och Hallandsåsen.

  Läs också: Nervös väntan för potatisodlare – de kommande veckorna avgör

  Ett skördetapp på 5 procent skulle innebära en miljon kronor i minskad intäkt i år för företaget.

   Det kommer att dröja innan fälten hos potatisodlaren Magnus Magnusson torkar upp.
  Det kommer att dröja innan fälten hos potatisodlaren Magnus Magnusson torkar upp. FOTO: Mikael Gianuzzi

  Bilden är densamma för fler odlare i södra Halland. Grannen Magnus Axelsson odlar potatis på 40 hektar och räknar med att ett skördetapp på 30–40 procent i år.

  – Vattnet har äntligen börjat sjunka undan på sina håll men på de områden där det blivit stående kommer jag inte att bry mig om att plocka utan koncentrerar mig på de friska områdena där kvaliteten är bra, säger han.

   Syrebrist i jorden efter det myckna regnande gör att potatisen bildar lenticeller för att kunna ta in syre. ”Det är som potatisen utvecklar gälar för att överleva när det blir för blött för den. Sådan här potatis går aldrig att sälja”, säger Magnus Magnusson.
  Syrebrist i jorden efter det myckna regnande gör att potatisen bildar lenticeller för att kunna ta in syre. ”Det är som potatisen utvecklar gälar för att överleva när det blir för blött för den. Sådan här potatis går aldrig att sälja”, säger Magnus Magnusson. FOTO: Mikael Gianuzzi

  För Magnus Magnusson handlar det om 370 hektar vinterpotatis där bara tio hektar ännu så länge är plockade och inlagrade.

  – Det är lite otäckt att regnet kommer så här nära inpå skörden. Vi hade planerat att börja plocka förra veckan men nu ser det ut som hela skörden kommer att förskjutas ett par veckor. Även om det vänder och vädret blir jättefint kommer det dröja innan det torkar upp, säger Magnus Magnusson.

  Han menar att osäkerheten är det värsta just nu. Blöta och lera sliter både på människor och på maskiner.

  – Vi har 2017 i färskt minne. Det var ett fruktansvärt år för oss. Vi fick lämna 80 hektar kvar i backen. Regnet kom något senare än i år men det var så stora kvantiteter och det gav sig aldrig. Vi hade förluster på 10 miljoner kronor det året, säger Magnus Magnusson.

   Osäkerheten är värst, tycker Magnus Magnusson. Ett skördetapp på 5 procent innebär en miljon kronor i minskad intäkt för hans företag.
  Osäkerheten är värst, tycker Magnus Magnusson. Ett skördetapp på 5 procent innebär en miljon kronor i minskad intäkt för hans företag. FOTO: Mikael Gianuzzi

  Från arkivet: Med en hembyggd mellantank kunde Knut Åkesson öka kapaciteten under potatisskörden.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen