Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 november 2019

  Potatisodlare: Branschen är hårt pressad

  Johan Andersson är delägare i familjelantbruket Gillorp, i Fornåsa utanför Motala. Här odlas potatis på 42 hektar. Av dessa är 35 hektar för inlagrad potatis som säljs under vintersäsongen.

   Johan Andersson är trots allt nöjd med årets skörd.
  Johan Andersson är trots allt nöjd med årets skörd. FOTO: Privat

  Johan Andersson är nöjd med årets potatisskörd som brutto låg strax över gårdens snitt på 50 ton per hektar. Men utfallet är sortberoende.

  – Vi fick ut 30 ton per hektar på Amadine till som högst 61 ton per hektar på King Edward. Jag vet inget om nettoutfallet ännu och hur mycket som ska sorteras bort. När det gäller King Edward kanske 65 procent av skörden hamnar i butik till slut, säger Johan Andersson.

  Även på Gillorp lantbruk är skalkvaliteten sämre i år än i fjol. Den sannolika förklaringen till är ett kraftigt regn före midsommar.

  – Det orsakade mycket av den grönfärgningsproblematik vi ser i dag. Den potatisen kommer inte in i lagret, säger han.

  Johan Andersson menar att det är svår att påverka prisbilden för den enskilde odlaren.

  – I fjol var det brist på potatis och kilopriset låg åtminstone 50 öre över dagens. Sedan steg det ytterligare. Potatisodlaren tjänade äntligen bra men med tanke på hur hårt pressade marginalerna i branschen måste kassan från 2018 räcka länge, säger han.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen