Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 september 2019

  Regn och sena leveranser skapar osäkerhet inför sådden

  Ostadigt väder och stora regnmängder ställer till det i spannmålsskörden som i år är väldigt stor. För att få in skörden och börja med höstsådden tvingas en del kryssa mellan regnskurarna.

  – Nu har det varit ostadigt och lite ”varannandags-väder”, säger Ulrica Boström, rådgivare på Hushållningssällskapet i Karlstad.

   På Nygård i Katrineholm har man fått kämpa mot ovädret under skörden. Men sedan en vecka tillbaka är allt spannmål tröskat - 500 hektar höstvete som odlas till foder.
  På Nygård i Katrineholm har man fått kämpa mot ovädret under skörden. Men sedan en vecka tillbaka är allt spannmål tröskat - 500 hektar höstvete som odlas till foder. FOTO: Olle Helgstrand

  Skörden kom i gång tidigt i Värmland och man fick in en stor del av spannmålen redan i augusti. Men de senaste veckorna har regnet pausat skörden.

  – Nu har det varit ostadigt och lite ”varannandags-väder”. Man har i princip bara kunnat tröska en eftermiddag varannan dag, säger Ulrica Boström på Hushållningssällskapet i Karlstad.

  Det envisa regnandet har gjort att flera lantbrukare valt att prioritera om grödorna. Tröskning av vete fick vänta till förmån för havre och till följd av det började vetet gro, vilket ATL rapporterat om tidigare. Men det som skördats har inte varit helt enkelt att bli av med då den stora skörden gjort att det blivit fullt på spannmålsmottagningarna.

  – Redan tidigt på säsongen såg vi att det skulle röra sig om stora skördevolymer, så det är märkligt att man inte lyckats ta höjd för det, säger Ulrica Boström.

  Problem med sena utsädesleveranser

  Nu väntas bättre väder med uppehåll, sol och blåst vilket gör att höstsådden snart kan komma i gång. Men sena leveranser av utsäde gör att en del som redan nu är redo att så måste vänta.

  – Utsädesleveranserna är ovanligt sena och det gäller för flera olika typer av grödor. Detta kan också ställa till det eftersom det redan börjar bli sent för sådd av vissa grödor.

  Nu behövs uppehåll

  I Dalarna är det ostadiga vädret också ett problem. Skörden kom igång ordentligt för några veckor sedan.

  – Vi är väl halvvägs med skörden ungefär och just nu går det lite trögt. Eftersom det regnat mycket har kvaliteten sviktat på rågen som haft ett ganska lågt fallvärde och mycket har blivit nerklassat, säger Linnea Bäckman, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet.

  En stor del av skörden är redan mogen så nu är det uppehållsväder som krävs för att det som är kvar ska kunna tröskas. Annars är risken att höstsådden blir försenad.

  För blött för sådd

  I Mälardalsområdet kvarstår knappt fem procent att skörda och även här skördevolymen hög, men för att få in allt har flera lantbrukare fått vänta ut regnet.

  – Här satt alla som hade kvar att skörda på tröskorna i går eftermiddag när det var fint väder, säger Line Strand, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet.

  Även inför sådden är det regnet som hotar. En del lantbrukare har redan bearbetat marken inför sådd av råg, men eftersom det har regnat så mycket är många av fälten som ska sås alldeles för våta.

  – Om fälten inte torkar upp är risken att rågen inte sås till fördel för höstvetet, säger Line Strand.

  Skörden nyss startad i norr

  Längst upp i landet har foderkornet nyss mognat och skörden är i gång även här.

  – Här har de första börjat tröska. Det har varit ganska många ovanliga år, men i år börjar skörden i ganska normal tid, säger Kristina Sigfridsson på Hushållningssällskapet i Norrbotten.

  Vilka utmaningar har ni haft under säsongen?

  – Vi har haft lite torrt i juli och foderkornet har brådmognat på sina håll, men nu den sista veckan har grödan mognat och vi har haft några bra tröskdagar.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen