Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 december 2017

  Regeringen vill skärpa straffen för matfusk

  Regeringen vill skärpa straffen för matfusk. Fusk med mat och foder som kan få allvarliga konsekvenser för djur och människor ska ge fängelse, något som tidigare bara har gett böter.

  FOTO: Roland Magnusson

  Regeringen föreslår att allvarliga former av matfusk ska kunna leda till fängelse i högst två år. Fängelse ska införas i straffskalan i livsmedelslagen och i lagen om foder och animaliska biprodukter för allvarliga överträdelser mot lagstiftningen. Regeringens förslag skickas nu på remiss till lagrådet.

  I Sverige har det förekommit fusk med märkningen av livsmedel, där datumen för hållbarhet har ändrats och importerat kött har saluförts som svenskt.

  Hästköttskandalen

  I Europa briserade 2013 den så kallade hästköttsskandalen där köttet bland annat hade sålts till olika länder som nötkött. Bedrägeriet var en del av den långa kedja av fusk som slingrade sig genom ett antal europeiska länder 2013. I Sverige drogs bland annat Dafgårds och Ikea in i skandalen.

  I början av december skakades Italien av en köttskandal då 140 ton kött beslagtogs i ett av landets viktigaste centrum för köttindustrin. 50 ton visade sig ha utgångsdatum mellan 2013 och 2015 och en stor del av köttet hade tinats för att sedan djupfrysas igen. 90 ton hade inga giltiga dokument som visade var det kom ifrån eller hur gammalt det var.

  LÄS ÄVEN: Två fick fängelse för hästköttsskandalLÄS OCKSÅ: Fusk med italienska delikatesser

  Relaterade artiklar

  Till toppen