Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 april

  Åtgärderna mot salmonella ska ses över

  Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt har fått i uppdrag att se över åtgärder för att effektivt förebygga och hantera förekomst av salmonella hos lantbrukets djur.

   Arkivbild – grisarna på bilden har inget med artikeln att göra.
  Arkivbild – grisarna på bilden har inget med artikeln att göra. FOTO: Emil Langvad/TT

  Det är på uppdrag av regeringen som Jordbruksverket och SVA nu ska genomföra förstudien till följd av det senaste årets ökade antal salmonellafall i grisbesättningar.

  Tillsammans med större och mer specialiserade besättningar leder smittan till ökade kostnader för både djurägare och staten vid bekämpning av utbrott. Den svenska bekämpningsmodellen behöver enligt regeringen uppdateras och anpassas och det finns ett behov att undersöka möjliga smittkällor för att bättre kunna förebygga smitta.

  ”Sverige ska ha en hantering av salmonella som är effektiv och säker, såväl ur djurhälso- som folkhälsoperspektiv men även ur lönsamhets- och konkurrensperspektiv. Bekämpning av salmonella och en hög livsmedelssäkerhet är en del av regeringens livsmedelsstrategi för att göra svenska livsmedel attraktiva på den internationella marknaden”, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i ett pressmeddelande.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen