Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 maj

  Regeringen förlänger inreseförbudet med en månad

  Sveriges gräns fortsätter att vara stängd fram till den 15 juni.

  Beskedet kom från statsminister Stefan Löfven (S) efter riksdagens frågestund på torsdagen.

   Statsminister Stefan Löfven (S) svarade på frågor i riksdagen.
  Statsminister Stefan Löfven (S) svarade på frågor i riksdagen. FOTO: Anders Wiklund/TT

  Regeringens beslut att förlänga inreseförbudet en månad syftar till att minska smittspridningen av coronaviruset och grundas på en rekommendation från EU-kommissionen. Nu har Sverige haft inreseförbud i nästan två månader.

  Precis som tidigare är det fortfarande tillåtet att resa till Sverige från andra EU-länder och från ytterligare några länder som Norge och Storbritannien.

  Beslutet motiverades inte närmare. Som tidigare gäller, som ATL berättat i flera artiklar, att undantag från inreseförbudet kan göras för personer som ska utföra ”nödvändiga funktioner”.

  Det har lett till att säsongsanställda i jordbruket kan resa in i Sverige, förutsatt att de har arbetstillstånd. Anställda inom skogsbruket omfattas dock inte av undantaget.

  Läs mer: Polisen avgör om skogsarbetareLäs också: Polisen om inreseförbud: Vi utgår från lagtexten

  Någon förändring av dessa regler meddelades inte på torsdagen.

  Här gäller inte inreseförbudet

  I inreseförbudet finns flera undantag. Svenska medborgare omfattas till exempel inte av förbudet. Det finns också några länder från vilka man får resa till Sverige: EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz.

  Källa: Regeringen

  Relaterade artiklar

  Till toppen