Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 juni

  Regeringen föreslår avskaffad värnskatt

  Regeringen föreslog i en promemoria i veckan att den övre skiktgränsen för statlig inkomstskatt, värnskatten, avskaffas. Det framgår av ett pressmeddelande.

  FOTO: Martina Huber/Regeringskansliet

  Förslaget är en del av 73-punktsprogrammet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

  ”När skatten på de högsta arbetsinkomsterna sänks kan det bli mer lönsamt för personer med rörlig lön som redan har höga inkomster att arbeta en extra timme. Det blir också mer lönsamt för dem med de högsta arbetsinkomsterna att på andra sätt öka sina inkomster”, skriver regeringen i promemorian.

  Kan träda i kraft 2020

  Avskaffandet av den övre skiktgränsen kan öka antalet arbetade timmar i ekonomin, men ”storleken på dessa effekter är dock osäkra och infaller successivt under en lång tid” efter reformens genomförande.

  Efter att värnskatten avskaffats kommer det endast att finnas en skiktgräns och att statlig inkomstskatt tas ut med 20 procent på den del av den beskattningsbara förvärvsinkomsten som överstiger den skiktgränsen.

  Ändringarna föreslås träda i kraft 1 januari 2020.

  Värnskatten infördes från och med inkomståret 1995 av statsfinansiella skäl som en del av flera förslag för att öka statens inkomster i ett allvarligt statsfinansiellt läge.

  Relaterade artiklar

  Till toppen